• Посилання скопійовано

Отримання роялті від резидента і виплата нерезиденту: що з ПДВ?

ТОВ отримує роялті від резидента, а також виплачує роялті нерезиденту. Які особливості оподаткування ПДВ, відображення в декларації з ПДВ?

Отримання роялті від резидента

Відповідно до пп. 196.1.6 ПКУ отримане від резидента роялті в грошовій формі не є об’єктом оподаткування ПДВ, тобто ПДВ на таке роялті не нараховується. Але його слід відобразити в рядку 5 декларації і в таблиці 1 додатку 5 до декларації. 

 

Виплата роялті нерезиденту

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.20): «Чи підлягають оподаткуванню ПДВ та відображенню в податковій декларації з ПДВ операції з виплати роялті нерезиденту?».

ДПС відповідає таким чином:

Оскільки згідно з пп. 14.1.225 ПКУ роялті – це будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, в тому числі платіж, що сплачується користувачем об’єктів авторського права і (або) суміжних прав на користь організацій колективного управління, відповідно до Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», яким відповідно до ст. 420 ЦКУ може бути як товар, так і робота/послуга, та зважаючи на те, що для операцій з отримання від нерезидента товарів та робіт/послуг ПКУ встановлено різний порядок оподаткування ПДВ та відображення у податковій звітності, то надання відповіді на зазначене питання у кожному конкретному випадку виплати роялті нерезиденту потребує з’ясування обставин здійсненних операцій. Враховуючи викладене, у разі виникнення питань щодо оподаткування та відображення у податковій декларації з ПДВ операцій з виплати роялті нерезиденту пропонуємо звертатись до контролюючого органу із запитом на надання індивідуальної податкової консультації в порядку, встановленому ст. 52 ПКУ.

Тобто, ДПС не надала відповіді на поставлене питання.

Спробуємо дати відповідь самостійно.

 

Якщо роялті за продаж товару

Якщо визнати, що роялті сплачується за продажу товару, то це означає, що цей товар спершу мають експортувати, а вже потім за ним має надійти оплата від нерезидента у вигляді роялті. Але ж якщо це експорт товару, то має бути митне оформлення вивезення такого товару, що оформляється ВМД. При експорті товару ПДВ нараховується за ставкою 0%. ПН складається на дату ВМД.

 

Якщо роялті за послуги

Тут, на наш погляд, включається все та ж сама норма пп. 196.1.6 ПКУ: не є об’єктом оподаткування операції з виплат роялті у грошовій формі або у вигляді цінних паперів, які здійснюються емітентом.

Це підтверджується і консультаціями податкової служби.

Наприклад, читаємо в ІПК ДПСУ від 20.05.2024 р. №2807/ІПК/99-00-21-03-02ІПК: «…операція нерезидента з постачання послуг (надання права на використання програмного забезпечення) Товариству буде об’єктом оподаткування ПДВ (за виключенням випадку, якщо платіж за надання такого права вважається роялті у розумінні норм підпункту 14.1.225 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ), оскільки місце постачання таких послуг відповідно до пункту 186.3 статті 186 розділу V ПКУ визначено на митній території України».

Або дивимося іншу консультацію – ІПК ДПСУ від 06.05.2024 р. №2592/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК: «…якщо послуги (надання права на використання об’єкта  інтелектуальної власності) постачаються нерезидентом Товариству і оплата за надання такого права не вважається роялті у розумінні норм, визначених підпунктом 14.1.225 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ, то оподаткування ПДВ таких операцій здійснюється за правилами, встановленими статтею 208 розділу V ПКУ».

А конкретнішу відповідь читаємо в ІПК ДПСУ від 05.01.2024 р. №83/ІПК/99-00-21-03-02ІПК: «Якщо платіж, що отримується нерезидентом від Товариства як винагорода за надання права на використання об'єкта права інтелектуальної власності (торговельної марки), у розумінні норм підпункту 14.1.225 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ вважається роялті, то така операція не буде об’єктом оподаткування ПДВ.

При здійсненні такої операції податкових наслідків з ПДВ (у тому числі у частині складання податкових накладних і їх реєстрації в ЄРПН, а також формування податкового кредиту) у Товариства не виникає.».

Чи відображати в декларації з ПДВ такі операції, ДПС не пише. Але подібно до наведеного вище, на наш погляд, потрібно зазначати в  в рядку 5 декларації і в таблиці 1 додатку 5 до декларації.

Щоправда, для уникнення непорозумінь з податковою службою доречно з цього питання отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Безоплатна передача майна між держпідприємствами: що з ПДВ?
    Які особливості оподаткування ПДВ у разі безоплатної передачі майна від одного державного підприємства до іншого?
    17.10.20247
  • Складаємо ПН відповідно до пп. 198.5 ПКУ з 1 жовтня 2024 року
    Підприємство складає «компенсуючу» ПН. Як змінився порядок її заповнення з 01.10.2024 року?
    16.10.20248244
  • Особливості придбання та використання дизельгенератора в ОСББ
    ОСББ є неприбутковою організацією, не латник ПДВ, і воно вирішило придбати дизельгенератор вартістю 4,5 млн грн. Чи зможе ОСББ і надалі залишатися неприбутковою організацією та неплатником ПДВ при купівлі генератора такої вартості? Які ще при цьому виникнуть зобов’язання – з екологічного податку, акцизу тощо?
    14.10.202433
  • Винагорода страхового агента: що з ПДВ?
    Підприємство є повіреним за договором доручення із СК та є в реєстрі страхових агентів. Згідно з договором повірений за винагороду вчиняє дії, пов'язані з укладанням та/або виконанням договорів страхування від імені та на користь СК, а також здійснює діяльність з реалізації страхових продуктів виключно шляхом проведення рекламних заходів. Чи оподатковується винагорода повіреного ПДВ?
    14.10.202427
  • ПДВ при продажу продукції переробки придбаного соняшника
    Підприємство купує соняшник у сільгоспвиробників, фізосіб, як сировину для виробництва олії, шроту, лушпиння. Переробка соняшника відбувається на давальницьких умовах із олійноекстракційним заводом на його виробничих потужностях. Чи є власною сільгосппродукцією у розумінні пп. 14.1.33-1 ПКУ отримана від переробки соняшника продукція - олія, шрот, лушпиння, і чи потрібно ставити позначку «Х» у графі 3.2.2 ПН?
    10.10.202419

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь