• Посилання скопійовано

Коригування ПДВ на переуступку права вимоги на авансову оплату

ТОВ 1 зробило передплату ТОВ 2 на 1500000 грн. ТОВ 2 склало ПН та зареєструвало її. ТОВ 2 повернуло 750000 грн, склало РК на це повернення, ТОВ 1 його зареєструвало. ТОВ 1 підписало договір про відступлення права вимоги з ТОВ 3. ТОВ 3 отримало кошти від ТОВ 2 в сумі 750000 грн. Який порядок складання РК в даній ситуації?

Відповідно до пп. 14.1.255 ПКУ відступлення права вимоги – операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Тобто укладений договір щодо зміни кредитора буде трьохстороннім, зокрема первісний кредитор – ТОВ 1, новий кредитор - ТОВ 3 та боржник - ТОВ 2.

Звертаємо увагу, що за даним договором передається зобов’язання, яке не є товаром чи послугою.

Формування ж податкових зобов’язань з податку на додану вартість та податкового кредиту за операціями з продажу та придбання товарів (послуг) здійснюється відповідно до пп. 187.1 та пп. 198.1, 198.2 ПКУ.

Згідно з пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників з постачання товарів, послуг місце постачання яких розташовано на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

За операцією з переведення боргу не відбувається постачання товарів/послуг, а створюються зобов’язання вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію, а саме сплатити гроші.

Податківці чітко визначили, що якщо товар/послуга поставлені, то коригування ПК не відбувається. А от з авансовими оплатами інша ситуація, тому що постачання товарів/послуг не було.

ДПСУ в своїй ІПК від 06.09.2019 р. №55/6/99-00-07-03-02-15/ІПК зазначила наступне:

«Після переведення боргу первісним боржником на нового боржника кредитор отримуватиме послуги із виготовлення виробу від нового боржника, то такий кредитор втрачає право на раніше сформований податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної, складеної і зареєстрованої в ЄРПН первісним боржником, оскільки фактичного постачання первісним боржником послуг із виготовлення виробу кредитору, за які була перерахована попередня оплата (аванс), не відбувалося. У даному випадку кредитор зобов’язаний зменшити суму ПДВ, включену до складу податкового кредиту, шляхом нарахування податкових зобов’язань з ПДВ та складання і реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної за правилами, визначеними пунктом 198.5 ПКУ».

Така позиція зумовлена тим, що у пп. 192.1 ПКУ відсутня така причина коригування, як переуступка права вимоги.

Тобто, якщо ТОВ 2 планує поставити товар/послуги після переуступки права вимоги, то ТОВ 1 має скласти ПН відповідно до пп.198.5 ПКУ на дату укладання договору про переуступку.

Зразу зауважимо, що ситуацію, коли ТОВ 2 все ж планує поставку товару/послуг, а потім повертає кошти, ДПС не розглянула. В ЗІР 101.15: "Який порядок формування податкового зобов’язання та податкового кредиту платниками ПДВ при здійсненні операції з відступлення права вимоги?" є застереження про те, що:

«Кожний конкретний випадок оподаткування, наслідками якого є операції з відступлення права вимоги, слід розглядати з урахуванням документів, що стосуються цієї справи».

На нашу думку, є декілька варіантів:

  • якщо йти за логікою податківців, то ТОВ 1 доведеться скласти ПН відповідно до ст. 198.5 ПКУ, а після повернення коштів ТОВ 3 у ТОВ 2 не буде підстав скласти РК на ТОВ 1.
  • якщо поставка планується, то при укладанні договору переуступки ТОВ 2 доцільно скласти РК на ТОВ 1 та ПН на ТОВ 3, зафіксувавши зміну отримувача товара / послуг, адже ПН складається безпосередньо на отримувача (ІПК від 01.06.2018 р. №2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК );
  • якщо поставка товарів/послуг не планується, то така заборгованість є грошовою і при переуступці заборгованості об’єкта оподаткування ПДВ немає, тобто операція перетворюється на «необ’єктну». Тут спрацьовує принцип бухгалтерського обліку «превалювання сутності над формою». І в цьому випадку ТОВ 2 необхідно скласти одну РК на ТОВ 1, щоб анулювати оподатковувану операцію, яка була під час отримання авансу від покупця.

Останні два варіанти хоча і мають логічне підґрунтя, але немає відповідних роз’яснень зі сторони ДПС. Тому ТОВ необхідно отримати власну ІПК.

Ми вважаємо, що в будь якому разі ТОВ 2 потрібно коригувати свої ПЗ з ПДВ, питання лише в тому, яким чином. Те ж саме стосується і ТОВ 1, якому потрібно відкоригувати свій податковий кредит. Якщо ТОВ 2 не складе РК на ТОВ 1, тоді ТОВ 1 самостійно нараховує ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як виправити ціну товара у видатковій та податковій накладній?
    Товар продається за ціною в гривнях, яка залежить від валютного курсу НБУ. Помилково склали видаткову та податкову накладні від 30.07.2024 р., але за курсом НБУ на 02.05.2024 р. Потрібно було застосувати курс на 30.07.2024 р. Декларація з ПДВ за липень вже подана. Як відкоригувати ціну у видатковій та в податковій накладній саме за курсом на 30.07.2024 р.?
    03.09.202448
  • Перехідні операції під час реєстрації платником ПДВ
    Неприбуткова організація за 12 місяців перевищила 1 млн грн і з 1 вересня 2024 р. буде платником ПДВ. У серпні 2024 р. отримано передплату за продаж приміщення згідно з попереднім договором в розмірі 80%, без ПДВ. Сума, що залишилася у розмірі 20%, буде сплачена у жовтні 2024 р. з ПДВ, коли організація буде вже платником ПДВ. Як обліковувати таку перехідну операцію?
    02.09.202435
  • Бухоблік ПДВ та формування ліміту реєстрації ПН
    Якщо платник ПДВ сплачує задекларовану суму ПДВ за попередній місяць, то ліміт реєстрації ПН (податкових зобов'язань) зростає на суму такої оплати? Чи збільшується залишок на рах. 641/ПДВ? Це потрібно окремо обліковувати на рах. 315? Як податкова бачить ці суми – разом чи окремо?
    30.08.2024649
  • Чи звільняються від ПДВ безтютюнові нікотинові паучі?
    Підприємство продає вроздріб тютюнові вироби – підакцизні товари, які звільнені від ПДВ з кодом пільги 14060554. Також в асортименті є безтютюнові нікотинові паучі. Чи звільняються вони від оподаткування ПДВ?
    21.08.202445
  • Знищення експортованого товару: що з ПДВ?
    Підприємство відвантажило товар (власну продукцію) нерезиденту, за умовами договору право власності перейшло до нерезидента в момент відвантаження товару на складі підприємства, на якому був і митний пост, де відбулося митне оформлення. Попередня оплата за це постачання надійшла від нерезидента ще до відвантаження. Але після митного оформлення і відвантаження товар ще до перетину кордону знищений внаслідок пожежі. Митна декларація оформлялася, але була анульована митницею. Що з ПДВ?
    19.08.202442