• Посилання скопійовано

Відшкодування експедитору комісії за сплаченою гарантією: що з ПДВ?

Експедитор отримав сертифікат про митні спрощення, везе товар клієнта на свій ліцензійний склад. Після розмитнення клієнт забирає товар зі складу. Окремо сплачено гарантію (гарантія державі, що товар буде розмитнено і будуть сплачені ПДВ та митні збори клієнтом). Гарант з експедитора бере комісію за кожне перевезення. Комісія перевиставляється на клієнта. Як відобразити дану операцію обліку? Чи є відшкодування комісії за гарантією об’єктом оподаткування ПДВ?

Відповідно до ст. 9 Закону про транспортно-експедиторську діяльність платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування.

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за кошти другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.

Своєю чергою, сплачена гарантія, у разі необхідності, буде направлена на погашення  зобов’язань з ПДВ та митних платежів, і відшкодована клієнтом, як і комісія за обслуговування даної гарантії.

Отримана компенсація від клієнта за понесені експедитором витрати, в тому числі комісія за управління гарантією, не включають до складу його доходів (п. 6.2 П(С)БО15) і витрат (пп. 9.1 П(С)БО 16).

Таким чином, комісія, що сплачена експедитором за умови її компенсації клієнтом – споживачем послуг експедитора є транзитною сумою.

В обліку ця операція відображається наступним чином:

  • Дт 377/отримувач комісії  Кт 311 – сплачено комісію за гарантією;
  • Дт 311 Кт 685/клієнт – отримано експедитором компенсацію сплаченої комісії за гарантією;
  • Дт 685/клієнт Кт 377/отримувач комісії – взаємозалік заборгованостей.

Зауважимо, що якщо такі витрати виставляються на експедитора без ПДВ, то вони і перевиставляються клієнту теж без ПДВ.

Саме така позиція податківців викладена в УПК №610 щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно - експедиторської діяльності.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Складаємо ПН при першому постачанні майбутнього об’єкта нерухомості
    Підприємство уклало договір купівлі-продажу майбутнього об’єкта нерухомості (квартири), це перший продаж. В номенклатурі зазначається майбутній об'єкт нерухомості. Як зазначити одиницю виміру та кількість: гривня, кількість 1 чи квадратний метр, а кількість згідно з проєктною документацією?
    27.09.202412
  • Чи нараховувати ПДВ, якщо ОЗ не введено в експлуатацію понад три роки?
    Основний засіб не введений в експлуатацію та перебуває у складі капітальних інвестицій на субрахунку 152 понад 16 років. Чи є підстави нараховувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ через використання у негосподарській діяльності?
    24.09.2024855
  • Придбання ОЗ з відстроченням оплати та касовий метод з ПДВ
    ТОВ – платник ПДВ та податку на прибуток виробляє електроенергію (сонячні панелі). Коли ТОВ виготовляло станцію для продажу електрики, воно ще не продавало енергію та не мало ліцензії. ТОВ отримало ПН на всю роботу і включило її до ПК, виникло від’ємне занчення в декларації з ПДВ. Через два роки ТОВ почало продавати електрику і перейшло на касовий метод з ПДВ. Як зараз формувати ПК, коли ТОВ ще сплачує постачальнику за сонячні панелі?
    19.09.2024228
  • ПДВ на послуги перевезення для ТЦК
    Підприємство надає послуги ТЦК з перевезення мобілізованих від військкомату до військових частин. Як оподатковуються ці послуги з урахуванням положень Постанови №178 від 02.03.2022 р? Чи потрібно застосовувати нульову ставку до використаного пального?
    16.09.20243773
  • Як платити ПДВ при придбанні програмного забезпечення у нерезидента?
    Підприємство планує придбати програмне забезпечення у нерезидента та поставити його фізособі – підприємцю через Інтернет. Чи буде вважатися ця операція поставкою електронних послуг? Якщо так, то чи потрібно нерезиденту реєструватися платником ПДВ та здійснювати продаж самостійно? Вартість послуг менше, ніж 1000 євро
    11.09.2024641