• Посилання скопійовано

Укладено договір про відступлення права вимоги: що з ПДВ?

ТОВ 1 сплатило ТОВ 2 за товар, відвантаження не було (ПН складено та зареєстровано по передоплаті). ТОВ 2 поставило товар ТОВ 3, оплати не було (ПН складено та зареєстровано за фактом відвантаження). Між ТОВ 1, ТОВ 2 та ТОВ 3 укладено договір про відступлення права вимоги. Як відкоригувати ПДВ?

Відповідно до пп. 14.1.255 ПКУ відступлення права вимоги – операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Тобто укладений договір щодо зміни кредитора буде трьохстороннім, зокрема первісний кредитор – ТОВ 2, новий кредитор - ТОВ 1 та боржник - ТОВ 3.

Звертаємо увагу, що за даним договором передається зобов’язання, яке не є товаром чи послугою.

Формування ж податкових зобов’язань з податку на додану вартість та податкового кредиту за операціями з продажу та придбання товарів (послуг) здійснюється відповідно до пп. 187.1 та пп. 198.1, 198.2 ПКУ.

Згідно з пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників з постачання товарів, місце постачання яких розташовано на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Так як ТОВ 3 вже отримало товар, то укладення договору переведення боргу не призводить до податкових наслідків щодо ПДВ. Адже за операцією з переведення боргу не відбувається постачання товарів/послуг, а створюються зобов’язання вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію, а саме сплатити гроші.

Тому в даному випадку коригування ПК не буде.

Щодо відносин між ТОВ 1 та ТОВ 2 трохи інша ситуація.

Відповідно до ст. 601 ЦКУ, зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги.

Умови, яким мають відповідати вимоги, які можуть підлягати зарахуванню:

  • бути зустрічними (кредитор за одним зобов'язанням є боржником за іншим, а боржник за першим зобов'язанням є кредитором за другим);
  • бути однорідними (зараховуватися можуть вимоги про передачу речей одного роду, у зв'язку з чим зарахування як спосіб припинення зазвичай застосовується до зобов'язань із передачі родових речей, зокрема грошей). Правило про однорідність вимог поширюється на їхню правову природу, але не стосується підстави виникнення такої вимоги. Отже, допускається зарахування однорідних вимог, які випливають з різних підстав (різних договорів тощо); 
  • строк виконання таких вимог настав, не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги (постанова від 31.01.2020 р. у справі №1340/3649/18; постанова від 16.04.2019 р. у справі №911/483/18; постанова від 21.11.2018 р. у справі №755/9929/15-ц, постанова від 29.12.2021 р. №826/17678/15 у справі №826/17678/15).

Щоб відповідати даним вимогам, заборгованість ТОВ 1 перед ТОВ 2 має бути грошовою. Тому, так як поставки товару фактично не буде, зокрема ТОВ 3 буде сплачено кошти за договором відступлення права вимоги, ТОВ 2 необхідно буде скласти РК на авансову оплату за кодом «103» - повернення товару або авансових платежів. Дата такого РК - дата припинення зобов’язань за договором поставки за товар.

В подальшому, якщо буде вирішено, що в рахунок заборгованості ТОВ 3 буде поставляти продукцію, то ПН складається і реєструється в загальному порядку.

Таким чином:

  • коригування ПК у ТОВ 3 не буде;
  • ТОВ 2 необхідно скласти РК на ТОВ 1, яким обнулити попередню ПН на передплату.

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як виправити ціну товара у видатковій та податковій накладній?
    Товар продається за ціною в гривнях, яка залежить від валютного курсу НБУ. Помилково склали видаткову та податкову накладні від 30.07.2024 р., але за курсом НБУ на 02.05.2024 р. Потрібно було застосувати курс на 30.07.2024 р. Декларація з ПДВ за липень вже подана. Як відкоригувати ціну у видатковій та в податковій накладній саме за курсом на 30.07.2024 р.?
    03.09.202448
  • Перехідні операції під час реєстрації платником ПДВ
    Неприбуткова організація за 12 місяців перевищила 1 млн грн і з 1 вересня 2024 р. буде платником ПДВ. У серпні 2024 р. отримано передплату за продаж приміщення згідно з попереднім договором в розмірі 80%, без ПДВ. Сума, що залишилася у розмірі 20%, буде сплачена у жовтні 2024 р. з ПДВ, коли організація буде вже платником ПДВ. Як обліковувати таку перехідну операцію?
    02.09.202435
  • Бухоблік ПДВ та формування ліміту реєстрації ПН
    Якщо платник ПДВ сплачує задекларовану суму ПДВ за попередній місяць, то ліміт реєстрації ПН (податкових зобов'язань) зростає на суму такої оплати? Чи збільшується залишок на рах. 641/ПДВ? Це потрібно окремо обліковувати на рах. 315? Як податкова бачить ці суми – разом чи окремо?
    30.08.2024649
  • Чи звільняються від ПДВ безтютюнові нікотинові паучі?
    Підприємство продає вроздріб тютюнові вироби – підакцизні товари, які звільнені від ПДВ з кодом пільги 14060554. Також в асортименті є безтютюнові нікотинові паучі. Чи звільняються вони від оподаткування ПДВ?
    21.08.202445
  • Знищення експортованого товару: що з ПДВ?
    Підприємство відвантажило товар (власну продукцію) нерезиденту, за умовами договору право власності перейшло до нерезидента в момент відвантаження товару на складі підприємства, на якому був і митний пост, де відбулося митне оформлення. Попередня оплата за це постачання надійшла від нерезидента ще до відвантаження. Але після митного оформлення і відвантаження товар ще до перетину кордону знищений внаслідок пожежі. Митна декларація оформлялася, але була анульована митницею. Що з ПДВ?
    19.08.202442