• Посилання скопійовано

Анулювання реєстрації платника ПДВ при переході на спрощену систему: що з ПДВ на залишки ТМЦ та ОЗ?

ТОВ проводить тільки операції, на які встановлено пільгу з ПДВ, тому на весь вхідний податковий кредит нараховано ПЗ згідно з пп. 198.5 ПКУ. ТОВ планує перейти на єдиний податок 5% без ПДВ. Чи потрібно нараховувати ПЗ на залишки запасів та основні засоби, якщо ПЗ раніше вже нараховано згідно з пп. 198.5 ПКУ?

Згідно з п. «в» пп. 184.1 ПКУ реєстрація платника ПДВ діє до дати анулювання реєстрації, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати податку на додану вартість.

Якщо контролюючим органом прийнято рішення про те, що особа з певного звітного періоду переходить на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки ЄП, що не передбачає сплату ПДВ, то після внесення відповідного запису до реєстру платників ЄП проводиться виключення контролюючим органом такого суб’єкта останнім днем звітного періоду, що передує переходу платника податків на обрані ним умови сплати ЄП при застосуванні спрощеної системи оподаткування

Зауважимо, що день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ є останнім днем її реєстрації як платника ПДВ та останнім днем, коли платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з податку, а отже, в день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ така особа має право складати та реєструвати податкові накладні.

Порядок нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при анулюванні реєстрації платника податку визначено пп. 184.7 ПКУ.

Так, якщо товари/послуги, необоротні активи, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов'язаний визначити податкові зобов'язання по таких товарах/послугах, необоротних активах виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів, крім випадків анулювання реєстрації як платника податку внаслідок реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

Проте, платник за такими товарами/послугами, необоротними активами попередньо вже нарахував ПЗ згідно з пп. 198.5 ПКУ і повторне нарахування згідно з пп. 184.7 ПКУ призведе до подвійного оподаткування даної операції. 

Тому в наведеній ситуації при анулюванні реєстрації такого платника податку ПЗ нараховувати вже не потрібно.

Зауважимо, що податківці у своїй ІПК від 14.05.2019 р. № 2156/6/99-99-15-03-02-15/ІПК висловили саме таку думку щодо нарахованого ПЗ згідно з пп. 199.1 ПКУ, на товари та необоротні активи, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні. 

***

Читайте такожАнулювання реєстрації платника ПДВ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • ТОВ передає ЗСУ паливно-мастильні матеріали: що з ПДВ?
    ТОВ на загальній системі оподаткування передає ПММ (оливу) ЗСУ. Чи потрібно на цю операцію реєструвати ПН з нульовою ставкою та як її скласти?
    17.06.2024660
  • Операції факторингу: що з ПДВ?
    ТОВ планує відступити право грошової вимоги за договором факторингу. Чи є дана операція об’єктом оподаткування ПДВ?
    14.06.202442
  • Коригування вартості товару після зміни статусу платника ПДВ
    ТОВ-платник ПДВ придбало товар у неплатника. Відвантаження – перша подія. На дату оплати продавець вже став платником ПДВ. Оплата здійснюється в національній валюті, але перераховується відносно курсу НБУ. Під час оплати необхідно сплатити/повернути різницю, що виникає при перерахунку зобов’язань, виражених в умовних одиницях (сумову різницю). Чи необхідно оподаткувати ПДВ таку різницю?
    13.06.2024197
  • Транспортно-експедиційні послуги від нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство уклало договір транспортно-експедиційних послуг з польською компанією: на подачу на склад контейнерів для перевозки металу, їх доставку автомобілями на термінал залізниці, послуги перевантаження на залізничні платформи, залізничний фрахт до кордону України, залізничний фрахт від кордону до Києва по території України. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ?
    10.06.202449
  • Аванс повернено правонаступнику замовника послуг: що з ПДВ?
    Підприємство оплатило аванс за послуги постачальнику. Потім це підприємство увійшло як філія до складу іншого підприємства. Постачальник повернув цей аванс вже правонаступнику – головному підприємству, у складі якого підприємство-платник тепер перебуває як філія. Як відкоригувати ПДВ?
    07.06.202424