• Посилання скопійовано

ПДВ та бухоблік при постачанні товару правонаступнику

Підприємство постачає комплектуючі та матеріали для виготовлення протезів. Покупці реорганізувалися (зміна організаційно-правової форми). Ситуації: 1. У підприємства залишився аванс за товар, постачання буде вже правонаступнику. 2. Постачання товару було правопопереднику, а сплачує борг правонаступник. Які особливості обліку ПДВ для цих ситуацій?

Постачання правонаступнику в рахунок авансу правопопередника

Особливості оподаткування ПДВ для цієї ситуації ПКУ не встановлені. Тому може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Але давайте поміркуємо, як можна вирішити цю ситуацію.

Статтею 108 ЦКУ визначено, що зміна організаційно-правової форми юридичної особи є перетворенням. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи.

За загальними правилами статей 104 – 107 ЦКУ перетворення є одним із видів реорганізації юридичної особи, в результаті якого припиняється юридична особа.

У разі перетворення юридичної особи, крім центральних органів виконавчої влади, за правонаступником зберігається її ідентифікаційний код (код ЄДРПОУ) та відповідно податковий номер.

Детально про особливості перереєстрації внаслідок перетворення податкова служба пише тут.

Відповідно до пп. 198.7 ПКУ, сума від’ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду платника, що реорганізується шляхом перетворення, підлягає перенесенню до складу податкового кредиту правонаступника у наступному періоді після підписання передавального акта відповідно до законодавства. Таке перенесення здійснюється в разі, якщо сума від’ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду платника, що реорганізується, підтверджена документальною перевіркою контролюючого органу.

Відповідно до пп. 183.17 ПКУ, особа, утворена в результаті реорганізації платника податку (крім особи, утвореної шляхом перетворення), реєструється платником податку як інша новоутворена особа в порядку, визначеному ПКУ.

Тобто, особа, утворена шляхом перетворення, не реєструється платником податку як інша особа.

Відповідно до пп. 4.1 Положення №1130 у разі перетворення юридичної особи - платника ПДВ проводиться перереєстрація платника ПДВ. Але якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації, її реєстрація платником ПДВ анулюється відповідно до розділу V цього Положення. Про особливості перереєстрації можна почитати тут.

Тут розглянута ситуація, схожа до нашої. Правопопередник отримав аванс, а товар відвантажив правонаступник. На погляд ДФС у Тернопільській області, на дату отримання авансу за правилом першої події (пп. 187.1 ПКУ) правопопередник має нарахувати ПДВ. А вже правонаступник при відвантаженні товарів не нараховує ПДВ.

На підставі наведеного вище можемо зробити висновок, що якщо підприємство постачальник отримало аванс від правопопередника, за правилом першої події (пп. 187.1 ПКУ) воно нараховує ПЗ з ПДВ, складаючи ПН на правопопередника. 

А вже відвантажуючи товари в рахунок авансу правонаступнику, ПДВ не нараховується, ПН не складається. Якщо ж аванс отримано частковий, то на різницю між сумою поставки і раніше отриманим авансом складається ПН на правонаступника. 

Але ще раз підкреслимо. Свій висновок ми отримуємо на підставі логіки ситуації. Прямо в ПКУ ця ситуація не врегульована. Тому доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Постачання правопопереднику, а оплата від правонаступника

Тут ситуація, подібна до наведеної вище.

За правилом першої події ПДВ нараховується і ПН складається на дату відвантаження на правопопередника. А при отриманні оплати від правонаступника закривається заборгованість, сформована за правопопередником. Тож при отриманні оплати ПДВ не нараховується.

Але доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:132
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 313
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249375