• Посилання скопійовано

ПДВ та бухоблік послуг, отриманих від нерезидента

Підприємство - виконавець надає послуги підприємству - замовнику (обоє резиденти України) з лабораторних досліджень процесу виробництва. Замовник у 2023 р. робить передоплату виконавцю. А виконавець залучає до виконання послуги нерезидента субвиконавця, сплачує передоплату нерезиденту. У лютому 2024 р. буде акт на послуги від нерезидента і акт виконавця для замовника. Що з ПДВ та як відобразити в бухобліку?

ПДВ

Згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

На наш погляд, в розглядуваній ситуації надаються послуги інжинірингу

Відповідно до пп. 14.1.85 ПКУінжиніринг - надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

Відповідно до пп. «в» пп. 186.3 ПКУ для інжинірингових, інженерних послуг місцем постачання є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

В розглядуваній ситуації отримувач, як замовник, так і виконавець є резидентами України, тож місце постачання знаходиться на митній території України. Тому такі послуги оподатковуються ПДВ.

Це означає, що отримавши попередню оплату від замовника підприємство виконавець за правилом першої події (див. пп. 187.1 ПКУ) має нарахувати ПДВ, якщо воно є платником ПДВ. Має скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН.

А послуги, отримані від нерезидента, відносяться до операцій імпорту послуг.

Особливості ПДВ при імпорті послуг ми детально розглядали тут.

Оскільки, як ми з’ясували, операція постачання надається на митній території України, при імпорті послуг потрібно нараховувати ПДВ, складати ПН, реєструвати в ЄРПН. Як складати ПН, податкова служба розказала тут.

Причому дата виникнення ПЗ з ПДВ буде визначатися за правилом першої події. Тож якщо підприємство спершу здійснює попередню оплату, то на дату такої оплати і нараховується ПДВ, складається ПН.

А датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є дата складення платником податкової накладної за такими операціями, за умови реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН (див. пп. 198.2 ПКУ). 

Тобто, якщо, приміром, попередню оплату нерезиденту здійснили у грудні 2023 року, виписали ПН і своєчасно зареєстрували в ЄРПН, то як ПЗ, так і ПК відображають в декларації грудня:

  • нарахування ПЗ в рядку 6.1 (ставка 20%);
  • відображення ПК в рядку 13.1 (ставка 20%).

 

Податок на доходи нерезидента

Послуги інжинірингу оподатковуються також податком на доходи нерезидента (див. пп. «г» пп. 141.4.1 ПКУ).

Особливості справляння цього податку ми детально розглядали тут. Про застосування міжнародних конвенцій про уникнення подвійного оподаткування писали тут. Про підтвердження статусу нерезидента писали тутПодаток на доходи нерезидентів слід перераховувати до бюджету під час здійснення попередньої оплати нерезиденту.

Про особливості справляння податку на доходи нерезидента у разі імпорту послуг з інжинірингу ми писали тут.

 

Бухгалтерський облік

Особливості бухгалтерського обліку при імпорті послуг ми детально розглядали тут.

Бухгалтерський облік в ситуації, коли спершу здійснюється попередня оплата нерезиденту, а потім отримуються послуги, наведений в таблиці 2 статті за посиланням вище.

В цій таблиці отримані послуги списуються в дебет субрахунку 151. Але для ситуації, яку ми розглядаємо, послуги списують до складу собівартості послуги, яка надаватиметься замовнику, тобто, списуються в дебет рахунку 23.

А надання послуг замовнику резиденту в бухгалтерському обліку відображатиметься проводками:

  • Дт 311 Кт 681 – отримана попередня оплата від нерезидента;
  • Дт 643 Кт 641 – нараховане ПЗ з ПДВ;
  • Дт 23 Кт 632 – отримано послуги від нерезидента;
  • Дт 361 Кт 703 – надані послуги замовнику резиденту;
  • Дт 703 Кт 643 – відображено ПДВ;
  • Дт 703 Кт 791 – дохід від продажу віднесено на фінрезультати;
  • Дт 903 Кт 23 – списана собівартість наданих послуг;
  • Дт 791 Кт 903 – собівартість послуг списана на фінрезультати;
  • Дт 681 Кт 361 – зарахована заборгованість з наданих послуг і зобов’язанням за отриманою попередньою оплатою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 143
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249335
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435