• Посилання скопійовано

Касовий метод при виконанні будівельних робіт

Підприємство надає підрядні та субпідрядні послуги. Одні замовлення оплачуються бюджетними коштами, інші - небюджетними. Чи може підприємство обрати касовий метод для виконання робіт з оплатою небюджетними коштами?

Касовий метод при оплаті бюджетними коштами

Відповідно до пп. 187.7 ПКУ, датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

Це правило визначення дати виникнення ПЗ з ПДВ у разі оплати бюджетними коштами є обов’язковим. Його не можна підмінити правилом першої події з пп. 187.1 ПКУ.

Причому це правило стосується тільки податкових зобов’язань. На дату формування податкового кредиту воно не поширюється. Тож податковий кредит визначається за правилом першої події згідно з пп. 198.2 ПКУ.

Зрозуміло, що це правило не поширюється на виконані роботи, оплата яких буде небюджетними коштами.

 

Касовий метод для підрядних (субпідрядних) будівельних робіт

Відповідно до пп. 187.1 ПКУ за операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб'єкти підприємницької діяльності (підрядники та субпідрядники) можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ.

Цей метод не є обов’язковим. Але підприємство може його обрати.  Детально про цей метод можна почитати тут.

За цим посиланням наведена також процедура обрання цього методу.

Якщо платник обрав касовий метод за пп. 187.1 ПКУ, то він повинен застосовувати його до всіх підрядних будівельних робіт. Зазначена норма не передбачає вибірковості – що ось ми тут застосовуємо, а тут не хочемо.

Цей касовий метод поширюється як на податкові зобов’язання, так і на податковий кредит.

Таким чином, на наш погляд, якщо підприємство обере цей метод, воно застосовуватиме його до всіх будівельних підрядних робіт, виконаних як за рахунок бюджетних, так і за рахунок небюджетних коштів.

Причому, на наш погляд, при виконанні робіт за рахунок бюджетних коштів ПЗ з ПДВ слід буде визначати за касовим методом згідно з п. 187.7 ПКУ, а не пп. 187.1 ПКУ. А от визначати податковий кредит при цьому слід буде за касовим методом.

Якщо ж підприємство буде виконувати роботи за рахунок небюджетних коштів, то як ПЗ, так і ПК слід буде визначати за касовим методом згідно з пп. 187.1 ПКУ.

Але думка податкової служби з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Чи може підприємство обрати касовий метод для виконання робіт з оплатою небюджетними коштами?

Вище ми показали, що так, може. Причому, на наш погляд, в разі обрання такого методу навіть для робіт, які оплачуються за рахунок бюджетних коштів, стане можливим визначати ПК за касовим методом. Але для уникнення непорозумінь з цього питання може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 111
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435