• Посилання скопійовано

Чи буде роялті (ПДВ) за субліцензійним договором?

Підприємство отримує від ліцензіата ПЗ за ліцензійним договором на використання ПЗ, яке обмежене функціональним призначенням та кількістю користувачів. Ліцензіат нараховує ПДВ. На аналогічних умовах, як кінцевому споживачу, підприємство надає ПЗ за субліцензійним договором іншому користувачу. Чи буде платіж за таким договором роялті? Чи нараховувати ПДВ?

Щодо роялті

У пп. 14.1.225 ПКУ, де дається визначення роялті, також зазначено, що не вважаються роялті платежі, отримані:

  • як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання "кінцевим споживачем") тощо.

На наш погляд, дана в запитанні ситуація вписується в це поняття "нероялті". Тому платіж за субліцензійним договором, на наш погляд, не буде роялті.

 

Чи нараховувати ПДВ?

Відповідно до пп. "б" пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Відповідно до пп. "а" пп. 186.3 ПКУ, у разі надання послуг з  використання об'єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами місцем постачання є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Таким чином, на наш погляд, якщо отримувач ПЗ за субліцензійним договором зареєстрований як суб’єкт господарювання на митній території України, господарська операція з надання таких послуг є об’єктом оподаткування ПДВ.

ПДВ нараховується в загальному порядку за ставкою 20%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Оподаткування комітента при переході з ЄП на податок на податок на прибуток і ПДВ
    Юрособа - платник ЄП групи ІІІ перейшло на загальну систему оподаткування і ПДВ з 01.07.2024 р. При цьому 01.05.2024 р. за договором комісії передало товар комісіонеру на комісію. Продаж товару буде після 01.07.2024 р. Чи виникатиме у комітента ПДВ за такими операціями?
    26.07.20241
  • Чи є право на імпортний податковий кредит з ПДВ за тимчасовою МД?
    У червні 2024 р. платник ПДВ імпортував товари за тимчасовою МД з типом ІМ 40 ТН, за якою з нашого рахунку ЄКР митниці знято суми ПДВ та мита. Сума ПДВ збільшила ліміт в СЕА ПДВ датою закінчення оформлення ВМД. Чи має право цей платник ПДВ на імпортний податковий кредит у червні? Чи може статися так, що датою оформлення звичайної МД в СЕА ПДВ знімуть цю суму і заново нарахують ПДВ за звичайною МД?
    25.07.202415
  • Оподаткування ПДВ реципієнта в рамках МТД
    Виконавець проєкту МТД (нерезидент) придбав на території України у резидента замовлені реципієнтом підписки та ліцензії за ПЗ. Закуплене виконавцем безоплатно, без ПДВ передано реципієнту за актом приймання-передачі. Яким чином дану операцію відобразити в податковій звітності з ПДВ реципієнту?
    23.07.202412
  • Передача нерухомості в рахунок поверненої частки в СК: що з ПДВ?
    ТОВ є платником податку на прибуток і не є платником ПДВ, обсяг продажу протягом 12 місяців підряд не перевищує 1 млн грн. Одному із засновників повертатимуть внесок в СК нерухомим майном, на суму 7 млн грн. Чи потрібно буде сплатити ПДВ?
    23.07.202439
  • Отримання роялті від резидента і виплата нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ отримує роялті від резидента, а також виплачує роялті нерезиденту. Які особливості оподаткування ПДВ, відображення в декларації з ПДВ?
    22.07.202422