• Посилання скопійовано

Коли виникають ПЗ та ПК з ПДВ при перевезенні товару залізницею, яке триває кілька днів?

Підприємство закуповує лісопродукцію, яка транспортується залізничним транспортом та оформляється перевізним документом. Контрагент складає видаткову накладну датою, яка зазначена у графі 56 перевізного документа (накладної) , а у графі 55 зазначена дата днем раніше. Підприємство вважає, що в графі 55 зазначається фактична дата реалізації і цією датою має бути виписана ВН. Якою датою має бути ВН: зазначена в графі 55 чи 56 перевізного документа?

Порядок оформлення перевізних документів при залізничних перевезеннях установлено Правилами, затвердженими наказом Мінтрансу від 21.11.2000 р. № 644. При цьому для залізничних перевезень передбачено окремі єдині перевізні документи.

Тому відобразити витрати на перевезення вантажів у бухгалтерському і податковому обліку можна лише за наявності відповідних первинних документів. Тож мати необхідну і правильно заповнену транспортну документацію важливо не тільки для підтвердження витрат, але й для правильного визначення ПК та ПЗ з ПДВ.

Згідно з пп. 1.1 Правил №644 на кожне відправлення вантажу, порожніх власних, орендованих вагонів та контейнерів відправник надає станції відправлення перевізний документ (накладну) за формою, наведеною у додатку 1 до цих Правил. У разі пред'явлення до перевезення вантажу груповою відправкою або маршрутом відправник додає до накладної відомість вагонів (додаток 2 до цих Правил).

Пункт 1.2 Правил №644 каже, що накладна є обов'язковою двосторонньою письмовою формою угоди на перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею на користь третьої сторони - одержувача. Накладна одночасно є договором застави вантажу для забезпечення гарантії внесення належної провізної плати та інших платежів за перевезення. Накладна супроводжує вантаж на всьому шляху перевезення до станції призначення, де видається одержувачу разом з вантажем.

Додаток 3 Правил №644 передбачає, що:

  • у графі 55 накладної відправник або представник відправника засвідчує правильність відомостей, указаних ним у перевізному документі.  В електронній накладній накладається електронний цифровий підпис відправника. Це ще не означає, що залізниця прийняла товар для перевезення;
  • у графі 56 накладної залізниця ставить календарний штемпель станції відправлення, який проставляється після приймання вантажу до перевезення станцією відправлення у паперовій накладній. В електронній накладній зазначається дата приймання вантажу до перевезення.   

Тобто стає зрозумілим, що графу 55 накладної заповнює відправник при передачі товару залізниці для перевезення, у якій підтверджує, що наведені дані є правильними. А графу 56 заповнює вже представник залізниці, коли приймає цей вантаж до перевезення. Отже, на дату, вказану у графі 56, вантаж вважається прийнятим до перевезення залізницею.

Якщо дати відвантаження товару постачальником та отримання цого покупцем різні, виникають питання про дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у продавця і права на податковий кредит у покупця.

Податківці щодо цього консультують так:

  • датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ вважається дата, на яку припадає початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцю, або організації, яка здійснюватиме доставку покупцю цього товару будь-яким способом (перевезення, пересилання тощо). Підтвердженням дати, на яку припадає початок передачі (переміщення) товару, є дата, вказана у документах на перевезення (переміщення, пересилання) товару, які відповідно до ст. 307 ГКУ оформляються в установленій формі із складанням комплекту перевізних документів з урахуванням виду транспорту, яким здійснюється перевезення. Докладніше про це див. тут;
  • Переданням майна, своєю чергою,  вважається вручення його набувачеві або перевізникові, організації зв'язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов'язання доставки. Отже, постачальник втрачає, а покупець набуває право власності на товари, які постачаються на дату їх відвантаження постачальником (безпосередньо покупцю чи перевізникові), якщо інше не передбачено умовами договору. Про це див. тут.

У даному випадку залізниця приймає товар для перевезення на дату, вказану у графі 56. Тому ця дата вважається датою відвантаження товару з метою нарахування ПЗ з ПДВ – як дата передачі товару перевізникові. Відповідно, на цю дату постачальник складає і податкову накладну.

Право на податковий кредит у покупця виникне тільки на дату отримання товару, за умови зареєстрованої ПН від постачальника, яку він складає на дату, зазначену в графі 56 накладної.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202416
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 513
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431