• Посилання скопійовано

Як відобразити в декларації з ПДВ відмову в наданні бюджетного відшкодування?

Платнику відмовлено в наданні суми бюджетного відшкодування на рахунок у банку по податковій декларації за травень. Акт отримано 17.07.2023 р., ППР відсутнє. У декларації за який період, червень чи липень, можна включити цю суму у рядок 16.3?

Відповідно до пп. 200.14 ПКУ, якщо за результатами камеральної або документальної перевірки, контролюючий орган виявляє невідповідність суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, то такий орган:

  • у разі перевищення заявленої платником податку суми бюджетного відшкодування над сумою, визначеною контролюючим органом за результатами перевірок, надсилає платнику податку податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого перевищення та підстави для її вирахування;
  • у разі з’ясування за результатами проведення перевірок факту, за яким платник податку не має права на отримання бюджетного відшкодування, надсилає платнику податку податкове повідомлення, в якому зазначаються підстави відмови в наданні бюджетного відшкодування.

Згідно з п. 2 розд. ІІ Порядку №1204, у разі якщо за результатами перевірок виявлено завищення суми бюджетного відшкодування або відсутність права на отримання платником податку бюджетного відшкодування, то відповідний структурний підрозділ контролюючого органу складає податкове повідомлення-рішення за такими формами:

  • «В1» – у разі завищення заявленої суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, у тому числі якщо заявлені до відшкодування суми податку на додану вартість на момент перевірки відшкодовані платнику податку;
  • «В3» – у разі відмови у наданні бюджетного відшкодування.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.24): «Чи підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ суми, визначені за податковими повідомленнями-рішеннями за формою «В1» або «В3»?».

ДПС відповідає, що заявлена та невідшкодована сума бюджетного відшкодування за декларацією, на яку складено ППР за формою «В1», зменшується в інтегрованій картці платника податків, що ведеться в контролюючому органі. При цьому, така сума не підлягає відображенню у податковій декларації з ПДВ.

Завищена сума, на яку складено ППР за формою «В3», зменшується в інтегрованій картці платника податків, що ведеться у контролюючому органі. За умови відсутності порушень норм ст. 197 – 199 ПКУ така сума може бути врахована платником зі знаком «+» у рядку 16.3 податкової декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає день узгодження цього ППР із обов’язковим заповненням спеціального поля в податковій декларації, де вказується дата, номер ППР та сума зменшення від’ємного значення за результатами перевірки.

Відповідно до пп. 5 ч. 4 розд. V Порядку №21 у рядку 16.3 вказується сума збільшення/зменшення від’ємного значення, узгоджена за результатами перевірки контролюючого органу, у звітному (податковому) періоді, на який припадає день узгодження ППР, враховуючи процедури адміністративного оскарження відповідно до ст. 56 розділу II ПКУ.

Зі змісту пп. 56.3 і пп. 56.17 ПКУ випливає, що якщо платник не подаватиме скаргу на отримане ППР, воно вважатиметься узгодженим наступного дня після спливу 10 робочих днів, що настають за днем отримання ППР.

Тож з наведеного випливають такі висновки.

Якщо платник має тільки Акт перевірки, а ППР ще не отримав, підстав для відображення в декларації відмовленої суми бюджетного відшкодування немає.

Якщо платник отримає ППР форми «В1», у нього не буде підстав для відображення завищеної суми бюджетного відшкодування в рядку 16.3 декларації. Фактично така сума в декларації взагалі не відображатиметься.

Якщо платник отримає ППР форми «В3», він може відобразити відмовлену суму бюджетного відшкодування в рядку 16.3 в декларації за період, на який припадає наступний день після спливу 10 робочих днів, що настають за днем отримання ППР – за умови, що платник не оскаржуватиме це ППР. Звісно, що він має право на таке відображення, якщо не порушив норми ст. 197 – ст. 199 ПКУ.

У разі заповнення рядку 16.3 обов’язковим є заповнення таблиці «Збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу на підставі податкового повідомлення-рішення та/або уточнюючого розрахунку» (див. пп. 5 ч. 4 розд. V Порядку №21), яка знаходиться в кінці декларації:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 695
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432