• Посилання скопійовано

Відображення ПК за період з лютого по травень 2022 р. при поверненні з ЄП (2%)

Підприємство не відображало ПК на підставі первинних документів з лютого по травень 2022 р. Постачальники зареєстрували ПН за цей період з 27.05 по 15.07.22 рр. Підприємство не реєструвало свої ПН за травень і подало пусту декларацію за травень 2022 р., а з червня 2022 р. перебуває на ЄП (2%), та планує повернутися на попередню систему оподаткування з серпня 2023 р. Чи можна всі зазначені ПН відобразити в уточнюючому розрахунку до декларації за травень 2022 р.?

Строк виправлення

Відповідно до пп. 69.1 підрозд. 10 розділу ХХ ПКУ платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2%, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників на застосування особливостей оподаткування єдиним податком третьої групи за ставкою 2% за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2%. 

Таким чином, якщо платник ЄП (2%) з 01.08.2023 р. повернеться на систему оподаткування, на якій він перебував до переходу на ЄП (2%), йому потрібно буде зареєструвати свої ПН за травень 2022 р., подати уточнюючу декларацію за травень та сплатити ПДВ до 29.09.2023 р. включно.

 

Чи можна всі ПН віднести до ПК за травень 2022 р.?

Нагадаємо, що всі ПН за період з лютого по травень 2022 р. зареєстровані постачальниками за період з 27.05 по 15.07.22 р.

Причому відповідно до пп. 32-2 підрозд. 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, за податкові періоди лютий, березень, квітень, травень 2022 року за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано ПН та/або РК до них, платники податку включають до складу ПК звітного (податкового) періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів. 

Тобто, якщо первинний документ за лютий 2022 року, на підставі такого документа можна відобразити ПК тільки за лютий 2022 р. і не можна перенести на інший місяць.

Разом з тим, згідно з пп. 69.1 підрозд. 10 розділу ХХ ПКУ, якщо платники мали можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, вони мали зареєструвати ПН, дата складання яких припадає на період з 1 лютого по 31 травня 2022 року, не пізніше 15 липня 2022 року.

Тобто, якщо платник відобразив ПК за період з лютого по травень 2022 року на підставі первинних документів, а потім постачальники зареєстрували ПН не пізніше 15.07.2022 р., і розходжень між ПК на підставі первинних документів і ПН немає, то платнику не потрібно коригувати ПК.

 

А як бути, якщо платник не відображав ПК на підставі первинних документів? В якому періоді він може показати ПК за ПН, складені з лютого по травень 2022 р. і зареєстровані з 27.05.22 р. по 15.07.2022 р.?

Відповідно до пп. 198.6 ПКУ, якщо платник не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення ПН/РК. 

Причому суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в ПН/РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до ПК за звітний податковий період, в якому зареєстровано ПН/РК до таких ПН в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення ПН/РК до таких ПН. 

Варто також зазначити, що на період воєнного стану зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавстом, крім окремих ситуацій, наведених в пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Але в переліку таких ситуацій немає строку відображення ПК. 

З наведеного випливає, що якщо постачальники зареєстрували не пізніше 15.07.22 р. ПН, складені з лютого по травень 2022 р., тобто, зареєстрували згідно із вставленими строками, то ПК за такими ПН можна відобразити у періоді складання ПН, або в будь-якому наступному періоді протягом 365 календарних днів плюс період з дати складання по день закінчення воєнного стану.

Подібний висновок читаємо і в ІПН ДПСУ від 23.11.2022 р. № 2042/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 29.09.2022 р. №1596/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Подібний висновок наведено і у відповіді ДПС на питання в ЗІР (101.13): "У податковій декларації якого звітного періоду може бути включена до податкового кредиту сума ПДВ, за операціями, які відбулись протягом лютого – травня 2022 року, якщо платник податку – покупець не сформував податковий кредит на підставі наявних первинних (розрахункових) документів та не подав звітність за ці періоди, а податкові накладні за такими операціями зареєстровані постачальником в ЄРПН до 15.07.2022 року?".

Щоправда, ця консультія ДПС переведена до нечинних з 24.11.2022 р. у зв’язку із внесенням змін до п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Але такі зміни ніяким чином не вплинули на логіку відповіді ДПС. Тому в принципі логіка цієї консультації зберігається і зараз. 

З наведеного, на наш погляд, також випливає, що в розглядуваній ситуації підприємство може відобразити ПН в утонюючому розрахунку за травень 2022 р. 

Причому такі ПН потрібно буде відображати в таблиці 2.1 уточнюючого додатку 1 до уточнюючого розрахунку. Але власні зареєстровані в ЄРПН ПН, для відображення ПЗ, в таблиці 1.1 уточнюючого додатка 1 не відображаються. Тому що на момент подання уточнюючого розрахунку такі ПН будуть зареєстровані.

Але для уникнення непорозумінь з ДПС може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію з розглядуваного питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202416
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 514
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431