• Посилання скопійовано

Реекспорт тимчасово ввезених транспортних засобів: що з ПДВ?

Чи потрібно складати ПН при реекспорті тимчасово ввезених транспортних засобів? Якщо так, то який порядок складання?

Оподаткування ПДВ при реекспорті

Реекспорт — це митний режим, відповідно до якого товари, що були раніше ввезені на митну територію України або на територію вільної митної зони, вивозяться за межі митної території України без сплати вивізного мита та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (ст. 85 МКУ). 

Відповідно до пп. 206.5 ПКУ, операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту звільняються від оподаткування, крім операцій з вивезення відповідно до п. 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та 5 ч. 1 ст. 86 МКУ, що оподатковуються податком за ставкою, визначеною пп. 195.1.1 ПКУ, тобто, 0%.

Таким чином, за ставкою ПДВ 0% оподатковуються такі операції:

  • товари, які були поміщені у митний режим переробки на митній території та вивозяться за межі митної території України у вигляді продуктів їх переробки (п. 3 ч. 1 ст. 86 МКУ);
  • товари були поміщені у митний режим імпорту і повертаються нерезиденту - стороні зовнішньоекономічного договору, згідно з яким ці товари поміщувалися у цей режим, у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов цього договору або з інших обставин, що перешкоджають його виконанню, якщо ці товари відповідають умовам, наведеним в п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ.

У всіх інших випадках операції реекспорту звільняються від оподаткування ПДВ.

 

Податкова накладна на звільнену від оподаткування операцію при реекспорті

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.16): "Як складаються податкові накладні за операціями з вивезення товарів в митному режимі реекспорту, крім операцій з вивезення відповідно до п. 5 частини першої ст. 86 МКУ?".

ДПС відповідає, що платник податку за операцією з вивезення товарів в митному режимі реекспорту на дату виникнення податкових зобов’язань з ПДВ складає податкову накладну на суму, розраховану виходячи із фактичної ціни постачання.

Така податкова накладна не підлягає наданню отримувачу (покупцю) та в ній робиться позначка 07 – Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України.

У графі «Отримувач (покупець)» зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «300000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється, поле «код» не заповнюється.

У графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ».

У графі 8 табличної частини розділу Б податкової накладної зазначається код ставки ПДВ – 903. У графі 9 – код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг. У графі 10 зазначається обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ. Графа 11 в такій накладній не заповнюється (нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються). 

Код пільги за пп. 206.5 ПКУ — "14060489", згідно з Довідником податкових пільг № 116/2 на сайті ДПС.

 

Чи нараховувати компенсуюче ПДВ за пп. 198.5 і ст. 199 ПКУ

На наш погляд, ні. Детально це питання проаналізоване нами тут.

Хоча на погляд ДПС, нараховувати потрібно, про що сказано в наведеному вище посиланні.

Тому якщо підприємство не бажає конфліктувати з податковою службою чи вважає таке нарахування законним, воно може нарахувати компенсуюче ПДВ. На таке ПДВ складається окрема податкова накладна

Про особливості складання ПН за пп. 198.5 ПКУ можна прочитати тутПро особливості нарахування ПДВ за ст. 199 ПКУ можна прочитати, приміром, тут, тут.

Можна також отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 079
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435