• Посилання скопійовано

Безоплатне надання майна комунальному підприємству: що з ПДВ?

Благодійна організація (БО) - платник ПДВ у грудні 2022 р. придбала медобладнання з ПДВ, відобразила ПК та нарахувала компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, адже поставка планувалася за умовами пп. 197.1.15 ПКУ. Але в січні 2023 р. обладнання безоплатно надане закладу охорони здоров’я комунальної власності. Що з ПДВ?

Пільга за пп. 197.1.15 ПКУ

За цією нормою звільняється від оподаткування операції надання благодійною організацією благодійної допомоги набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації. 

В цій нормі наведено також умови застосування пільги, наприклад, маркування товарів тощо.

Поряд з цим, згідно з пп. "б" пп. 198.5 ПКУ, якщо платник ПДВ придбав з ПДВ товари, які призначені для використання у звільнених операціях, він повинен нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ — на дату придбання (за умови, що настало право відобразити ПК). 

Тож якщо БО придбала обладнання з ПДВ, воно в загальному порядку відображає ПК, на підставі ПН постачальника, зараєстрованої в ЄРПН. Поряд з цим БО нараховує компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, складаючи ПН і реєструючи в ЄРПН.

 

Безоплатне надання закладу охорони здоров’я комунальної власності

Відповідно до пп. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг на користь закладів охорони здоров’я державної, комунальної власності тощо. Причому до наведених у цьому пункті операцій норми пп. 198.5 ПКУ не застосовуються. 

Тобто, якщо БО платник ПДВ безоплатно надаватиме медичне обладнання закладу охорони здоров’я комунальної власності, така операція взагалі не буде постачанням і тому на неї не виписується податкова накладна, така операція не відображається в декларації з ПДВ. Разом з тим якщо за придбаним товаром (у нас — обладнанням) відображався податковий кредит, ПДВ за пп. 198.5 ПКУ не нараховується.

А що робити, якщо БО вже нарахувала таке ПДВ?

В п. 198.5 ПКУ зазначено, що якщо платник планував використовувати товари у звільнених операціях, але в подальшому товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, у тому числі переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів, платник податку може зменшити суму податкових зобов’язань, що були нараховані відповідно до цього пункту, на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, зазначеної в абзаці першому цього пункту, зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних. 

Формально тут сказано про можливість коригування тільки якщо товари в подальшому використовуються в оподатковуваних операціях. 

Але ж в розглядуваній ситуації операція взагалі не вважається операцією постачання. Тому за буквального розуміння у підприємства немає підстав коригувати раніше нараховане ПЗ за пп. 198.5 ПКУ

Хоча, на наш погляд, підстави для коригування є. Просто пп. 198.5 ПКУ не враховує специфіку пп. 32-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, який з’явився пізніше. 

У будь-якому разі, нарахування компенсуючого ПДВ можна розглядати як помилку, що буде підставою для коригування ПН, виписаної на ПДВ згідно з пп. 198.5 ПКУ.

По-друге, в пп. 198.5 ПКУ сказано про можливість, а не обов’язковість коригування.

Тобто, платник не зобов’язаний коригувати раніше нарахований ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Хоча, на наш погляд, знову-таки, пп. 198.5 ПКУ не враховує специфіку пп. 32-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, де сказано однозначно — компенсуюче ПДВ не нараховується.

З цього висновок — якщо нарахували, то потрібно відкоригувати.

Але оскільки податкова служба може мати іншу думку з цього питання, може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Бухгалтерський облік

Бухгалтерські проведення

Придбання обладнання (цифри умовні):

  • Дт 281 Кт 631 — 100 000 грн (на вартість обладнання);
  • Дт 641 Кт 631 — 7 000 грн (на суму ПДВ відображено податковий кредит);
  • Дт 631 Кт 311 — 107 000 грн (оплата постачальнику);
  • Дт 483 Кт 69 — 107 000 грн (відображено доходи майбутніх періодів від отриманих коштів цільового фінансування, за рахунок яких придбано обладнання);
  • Дт 281 Кт 641 — 7 000 грн (нараховано компенсуюче ПЗ з ПДВ).

Безоплатна передача обладнання:

  • Дт 949 Кт 281 — 100 000 грн (на балансову вартість без урахування ПДВ);
  • Дт 69 Кт 718 — 100 000 грн (визнано доходи майбутніх періодів у складі доходів звітного періоду);
  • Дт 281 Кт 641 - (-)7 000 грн (відкориговано ПДВ, яке нараховуваллося за пп. 198.5 ПКУ);
  • Дт 483 Кт 69 - (-)7 000 грн (відкориговано суму доходів майбутніх періодів).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Участь у дослідно-конструкторських роботах: умови звільнення від оподаткування ПДВ
    Державний науково-дослідний інститут замовив у підприємства розробку та виготовлення картонних ємностей в межах дослідно-конструкторської роботи. Оплата проводиться за рахунок бюджетних коштів з відповідного рахунку. Чи є ця операція звільненою від оподаткування ПДВ?
    Сьогодні 11:075
  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    08.05.202411
  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    08.05.202428
  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20245
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202439