• Посилання скопійовано

Тристоронній залік заборгованості: що з ПДВ?

Підприємство "Б" має борг перед "А" за фіндопомогою. Підприємство "В" має борг перед "Б" за договором переуступки боргу. Підприємство "А" має борг перед підприємством "В". Чи можна провести тристоронній залік і як це вплине на ПДВ?

Чи можна провести такий залік?

З юридичної точки зору мова йде про зарахування зустрічних однорідних вимог. Регулюється таке зарахування ст. 601 ЦКУ і ч. 3 ст. 203 ГКУ.

Згідно з наведеними нормами зарахування можливе, якщо виконуються такі правила:

1. вимоги зустрічні, тобто, "Б" винне "А", "В" винне "Б", "А" винне "В", і розмір вимог однаковий;

2. вимоги однорідні, тобто, всі сторони винні одна одній, приміром, кошти;

3. строк виконання зобов’язань настав або він не встановлений, або визначений моментом пред’явлення вимоги та строк позовної давності не сплив;

4. вимоги безспірні, тобто, всі сторони погоджуються з сумами заборгованості.

Якщо ці вимоги виконуються, то сторони можуть укласти договір про зарахування зустрічних однорідних вимог. Але зазначимо, що таке зарахування не допустиме для платників ЄП груп 1 - 3 (див. пп. 291.6 ПКУ).

Причому перша вимога не виконуватиметься, якщо розмір заборгованостей буде різним. Наприклад, "Б" винне "А" 10 000 грн, "А" винне "В" 10 000 грн, а "В" винне "Б" 4 000 грн. В такій ситуації провести тристоронній залік можна тільки на суму 4 000 грн.

Щоб провести залік на суму 10 000 грн, заборгованість "В" перед "Б" повинна бути 10 000 грн, а не 4 000 грн.

Якщо сторонам потрібно закрити заборгованості, замість зарахування зустрічних однорідних вимог вони можуть скористатися процедурою переведення боргу (див. тут, тут, тут) або уступки вимоги (див. тут, тут, тут).

 

Чи вплине на ПДВ залік заборгованостей?

Ні, не вплине. 

Якщо заліковується заборгованість, що виникла внаслідок, наприклад, постачання товарів, то на дату постачання вже виникли ПДВ-наслідки, за правилом першої події. Залік заборгованості буде другою податковою подією, за якою ПДВ не нараховується.

Якщо заліковується заборгованість, що виникла, наприклад, внаслідок надання поворотної фіндопомоги, то залік також не призводить до ПДВ-наслідків, тому що такі операції не є операціями постачання послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243671
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024241