• Посилання скопійовано

ПН за лютий – травень 2022 р. в уточнюючих деклараціях за ці місяці

Чи можна включати в уточнюючий розрахунок за лютий-травень 2022 р. податкові накладні, що не були включені в податковий кредит щодо первинних документів за ці періоди і при цьому декларації з ПДВ подавались?

Відповідно до п. 32-2 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, за податкові періоди лютий, березень, квітень, травень 2022 року за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано ПН та/або РК до них, платники податку включають до складу податкового кредиту звітного (податкового) періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів.

Тобто, за розглядуваний період ПК формується на підставі первинних документів.

Але такий сформований на підставі первинних документів ПК потрібно надалі підтвердити ПН зареєстрованими в ЄРПН.

 

Як підтверджувати?

Відповідно до норм п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах ПН, РК, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом № 2260-IX (27.05.22 р.) за умови реєстрації такими платниками ПН та РК в ЄРПН до 15 липня 2022 року, подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Тобто, якщо платники мають можливість своєчасно реєструвати ПН, РК, вони повинні це зробити по 14.07.2022 р. включно.

Якщо не мають такої можливості, то мають виконати податкові зобов’язання, включаючи реєстрацію ПН, РК в ЄРПН, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Відповідно до п. 69.1-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ платники ПДВ зобов’язані забезпечити у строки, встановлені підпунктом 69.1 цього пункту, реєстрацію ПН та РК в ЄРПН, граничний термін реєстрації яких припадає на періоди, зазначені у підпункті 69.1 цього пункту, та уточнити (привести у відповідність) податковий кредит, задекларований платниками на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних ПН та/або РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Тобто, якщо платник покупець відобразив ПК, скажімо, в лютому 2022 р. на підставі первинного документа і платник продавець, який мав можливість зареєструвати ПН по 14.07.2022 р. включно, зареєстрував ПН в цей самий строк, розходжень між ПК і показниками зареєстрованої ПН немає, платник покупець не повинен коригувати ПК. Адже розходжень немає.

Якщо розходження є, то потрібно подати уточнюючу декларацію до декларації за лютий 2022 р., уточнивши ПК, відображений на підставі первинних документів.

Наприклад, якщо ПК взагалі не відображався за первинним документом, а потім зареєстрована ПН, матимемо розходження між ПК і даними ПН. Отже, це є підставою включити в уточнюючу декларацію за лютий 2022 р. зареєстровану ПН, уточнивши ПК лютого 2022 р.

Тут можуть заперечити, що в п. 69.1-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ йде мова про уточнення ПК, відображеного на підставі первинних документів. А якщо ПК на підставі первинних документів не відображали, то немає і підстав для уточнення.

На наш погляд, подібне розуміння є звичайним буквоїдством.

Добре, давайте підемо іншим шляхом. 

Відповідно до норм п. 32-2 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ надано право відображати ПК за лютий – травень 2022 р. на підставі первинних документів. Якщо платник цього не зробив, він може виправити таку помилку, подавши уточнюючу декларацію, в якій відобразити ПК на підставі первинного документа.

Тобто, не на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН, а на підставі первинного документа. Причому якщо показники первинного документа і ПН співпадають, надалі вже уточнювати нічого не потрібно. А вони повинні співпадати. Адже якщо не співпадають, то буде помилковим або первинний документ, і його слід буде уточнювати, або ПН, і тоді потрібно буде складати і реєструвати в ЄРПН іншу ПН.

Отже, ми довели, що можна включати в уточнюючий розрахунок за лютий-травень 2022 р. податкові накладні, що не були включені в податковий кредит по первинних документах за ці періоди і при цьому декларації з ПДВ подавались.

До речі, читаємо відповідь на подібне питання в підкатегорії 101.13 ЗІР: «У податковій декларації якого звітного періоду може бути включена до податкового кредиту сума ПДВ, за операціями, які відбулись протягом лютого – травня 2022 року, якщо платник податку – покупець не сформував податковий кредит на підставі наявних первинних (розрахункових) документів та не подав звітність за ці періоди, а податкові накладні за такими операціями зареєстровані постачальником в ЄРПН до 15.07.2022 року?».

Податкова відповідає, що якщо платником податку не було сформовано ПК на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів за операціями, які відбулись протягом лютого – травня 2022 року та не були подані декларації за вказані звітні періоди, то сума ПДВ, відображена у ПН, складених за такими операціями та зареєстрованими постачальником в ЄРПН до 15.07.2022 року, може бути включена до складу ПК вказаних звітних періодів або наступних звітних періодів протягом 365 календарних днів з дати складання таких ПН з урахуванням зупинення термінів, визначених пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Цю консультацію подеколи трактують таким чином, начебто податкова «дозволяє» включати зареєстровані ПН до складу ПК лютого – травня 2022 р. тільки в тому разі, якщо податкові декларації за ці періоди взагалі не подавалися. Виходить, якщо декларації подавалися, то уточнювати не можна???

Звісно, подібне трактування консультації податкової є помилковим. Податкова відповідає на конкретне питання, де запитують про ситуації, коли декларації взагалі не подавалися. Оскільки податкова відповідає на конкретне питання, вона і дає конкретну відповідь, згадуючи про неподання декларації.

Якби податкову запитали про ситуацію, коли декларація подавалася, але ПК на підставі первинних документів не відображався, то ми б отримали таку ж відповідь. Ми цю відповідь обґрунтували вище.

Причому податкова у своїй відповіді обгрунтовує можливість відображення ПК на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН, не тільки в місяці, в якому складена ПН, а й у наступних періодах протягом 365 календарних днів з дати складання таких ПН, з урахуванням зупинення термінів, визначених пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Це означає, що термін 365 днів збільшується на період воєнного стану. 

Таким чином, ПК на підставі зареєстрованої ПН за, приміром, лютий 2022 р., можна відобразити в будь-якому місяці з лютого 2022 р. по січень 2023 р., плюс період воєнного стану. Наприклад, якщо воєнний стан триватиме 9-ть місяців, відобразити можна буде по жовтень 2023 р. включно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024901
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248875
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432