• Посилання скопійовано

Податковий кредит згідно з розблокованою ПН на послуги від нерезидента

Податкова накладна за січень 2022 р. на послуги від нерезидента була заблокована. ПЗ показані в січні, ПК - ні. Розблокована 01.06.2022 р. У декларації якого періоду можна показати ПК згідно з цією ПН?

Це питання детально аналізувалося нами, приміром, тут.

Там зазначалося, що якщо ПН подана на реєстрацію вчасно і заблокована, то після розблокування її можна включити до складу ПК будь-якого періоду протягом 365 днів, починаючи з періоду, в якому складено ПН.

Така ПН не вважається зареєстрованою несвоєчасно. Вона вважатиметься зареєстрованою вчасно.

Тобто, якщо ПН за січень 2022 р. подана на реєстрацію вчасно, потім заблокована, то після розблокування її можна включити до складу ПК в будь-який період, починаючи з січня 2022 р. по січень 2023 р. Про подовження цього строку на період воєнного стану скажемо нижче.

Але, на наш погляд, однозначно ця логіка може спрацьовувати лише для ПН, які отримуються від постачальників і не поширюється на ПН за послуги від нерезидента.

І ось чому:

Згідно з п. 198.2 ПКУ для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України, датою віднесення сум ПДВ до ПК є дата складення платником ПН за такими операціями, за умови реєстрації такої ПН в ЄРПН.

Тобто, якщо ПН зареєстрована вчасно, ПК за нею відображається в періоді виписування ПН.

 

А якщо зареєстрована невчасно?

У своїх консультаціях, приміром, тут, податкова зазначає, що якщо ПН зареєстрована в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то ПК відображається в періоді реєстрації, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складання.

Фактично в цій консультації мова йде тільки про ситуацію з порушенням терміну реєстрації. Про розблокування своєчасно поданої на реєстрацію ПН в цій консультації нічого не сказано. Тому ми не знаємо, чи можна поширити висновки консультації податкової на відображення ПК за розблокованою своєчасно зареєстрованою ПН.

Щодо граничного строку 365 днів в п. 198.6 ПКУ сказано буквально таке: у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення ПН/РК.

Тобто, за буквального розуміння, можливість відображення ПК протягом 365 днів стосується тільки ПН, отриманих від постачальників. А ПН на послуги нерезидента виписує отримувач послуг, така ПН не отримується від постачальників. Тому за буквального розуміння можна стверджувати, що ПК на підставі ПН на послуги від нерезидента можна відобразити тільки в періоді виписування ПН, якщо вона вчасно зареєстрована. Причому в разі блокування і подальшого розблокування такої ПН, яка подавалася на реєстрацію вчасно, вважається, що така ПН зареєстрована вчасно. Таким чином, ПК на підставі такої ПН може відображатися тільки в періоді складання такої ПН.

Це означає, що потрібно подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ за січень 2022 р., уточнивши ПК на підставі такої ПН.

На жаль, думка податкової з цього питання нам не відома. Цілком можливо, що податкова матиме іншу думку, вважаючи, що ПК можна відобразити протягом 365 днів з дня виписування ПК, наприклад, в декларації за лютий 2022 р. тощо, а не тільки в декларації за січень 2022 р.

Але для уникнення непорозумінь з податковою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію. Або, знову-таки, для уникнення непорозумінь з податковою, може бути доречним відображати ПК за розблокованою ПН в січні 2022 р.

 

Щодо продовження строку 365 днів на період воєнного стану

Відповідно до пп. 102.9 ПКУ, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, що вводиться в Україні, зупиняється перебіг строків, визначених цим Кодексом, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

На наш погляд, ця норма стосується і строку 365 днів щодо відображення ПК за ПН, складеною в січні 2022 р. Тому строк, протягом якого можна відобразити ПК за ПН, слід подовжити на період воєнного стану. Наприклад, якщо правовий режим воєнного стану триватиме 150 днів, то і ПК можна відобразити протягом 515 днів. (365 + 150).

Щоправда, і з цього питання доречно отримати індивідуальну податкову консультацію, знову-таки, для уникнення непорозумінь з податковою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435