• Посилання скопійовано

Одиниці виміру в накладній і ПН відрізняються: чи є порушення?

Постачальник виписує рахунок в літрах, де ціна за літр, ПН в літрах, де ціна за літр та видаткову накладну в тонах і літрах, де ціна тільки за тону. Загальна сума коштів, що підлягає сплаті у ВН і ПН, не відрізняється. Чи не буде підприємство-покупець мати проблем з ПК?

До обов’язкових реквізитів ПН відносяться, серед іншого (див. пп. «е» та «є» п. 201.10 ПКУ):

  • опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;
  • ціна постачання без урахування ПДВ.

Відповідно до пп. 44.1 ПКУ, для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

ПН є одним з документів податкового обліку, на підставі якого формуються показники податкової звітності. Тому показники ПН повинні відповідати даним первинного документа, на підставі якого така ПН складена.

Податкова неодноразово звертала увагу на цей факт.

Наприклад, читаємо відповідь податкової на питання в підкатегорії 101.16, ЗІР: «Яким чином заповнюється графа 11 розд. Б податкової накладної/графа 14 розд. Б розрахунку коригування до податкової накладної, у разі якщо при їх розрахунку числове значення суми ПДВ не співпадає з визначеною сумою ПДВ у документах первинного обліку за рахунок округлення?».

Податкова, серед іншого, відповідає, що дані податкового обліку платника податку повинні відповідати даним первинного (бухгалтерського) обліку.

 

Які наслідки можуть чекати в цьому разі на платника ПДВ покупця?

ПН, складена та зареєстрована в ЄРПН платником ПДВ, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до ПК (п. 201.10 ПКУ).

Згідно з пп. «а» п. 198.1 ПКУ до ПК відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів та послуг.

Не відносяться до ПК суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ (п. 198.6 ПКУ).

Поряд з цим відповідно до п. 201.10 ПКУ помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття ПН у електронному вигляді.

На підставі цих норм ПКУ податкова в своїх численних консультаціях робить висновок (наприклад, тут), що покупець формує ПК за операцією з придбання товарів/послуг на підставі ПН, складеної за такою операцією, за допомого якої можливо ідентифікувати здійснену операцію, та не має права включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у ПН, у якій допущено помилку в обов’язкових реквізитах визначених п. 201.1 ПКУ, якщо помилки в реквізитах такої ПН заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, навіть за умови реєстрації такої ПН в ЄРПН.

 

Якщо відрізняються одиниці виміру і ціна в ПН і у видатковій накладній, чи заважає це ідентифікувати операцію?

На наш погляд, ні, не заважає. Адже, як наведено у запитанні, у видатковій накладній одиниці виміру зазначені як у тонах, так і в літрах. А в ПН тільки у літрах. Причому ціна у видатковій накладній йде за тону, а в ПН за літри. Хоча загальна сума за цими накладними однакова.

Таким чином, зрозуміло, що ПН складена на ту саму операцію, що і видаткова накладна. Адже кількість в тонах однакова і сума за документами однакова.

Але чи погодиться податкова з такою очевидною, на наш погляд, логікою, ми не знаємо. Тому що чіткого алгоритму визначення того, які помилки заважають ідентифікувати здійснену операцію, а які ні, немає.

Податкова може стати на формальну точку зору і вважати, що зазначене порушення заважає ідентифікувати операцію. Відтак податкова може поставити під сумнів право підприємства покупця на ПК.

Тому для уникнення непорозумінь з податковою рекомендуємо не допускати таких помилок. Можна спробувати з цього питання також отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243191
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024216