• Посилання скопійовано

Продаж програмного забезпечення: чи нараховувати ПДВ?

Підприємство продає ПЗ, придбане через офіційне представництво у нерезидента. Надалі це ПЗ продається резиденту. Чи нараховувати ПДВ при продажу ПЗ при налагодженні ПЗ?

Запитання:

Підприємство - резидент України поставляє (продає) замовнику - резиденту України програмне забезпечення (ПЗ) для робота-маніпулятора Fanuc. ПЗ призначене для налагодження роботи і передається у вигляді посилання на сайт, з якого буде завантажено ПЗ, а також передається на диску або флешці електронний ключ для використання ПЗ. ПЗ розроблено японською компанією Fanuc і продається пiдприєству через офіційне представництво в Україні. Електронний ключ дозволяє встановлення ПЗ обмежену кількість разів і лише на визначений комп'ютер (тобто при встановленні ПЗ фіксується код комп'ютера і потім змінити його вже не можна). Таким чином, підприємство не є власником ПЗ, а придбало право її використовувати, і це право продає замовнику. Підприємство не є ІТ-компанією. Сфера діяльності підприємства - машинобудування, поставка, ремонт, налагодження металорізальних верстатів з ЧПУ, механічне оброблення металевих виробів.

  1. Чи повинне підприємство нараховувати ПДВ на операцію з продажу цього ПЗ замовнику - резиденту України?
  2. Чи повинне підприємство нараховувати ПДВ на операцію з налагодження ПЗ верстату?

 

Вiдповiдь:

ПДВ при продажу ПЗ

Відповідно до п. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2-7 пп. 14.1.225 ПКУ.

Відповідно до абз. 2 – 4 пп. 14.1.225 ПКУ, не вважаються роялті платежі, отримані:

  • як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання «кінцевим споживачем»);
  • за придбання примірників (копій, екземплярів) об’єктів інтелектуальної власності, у тому числі в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання або для перепродажу такого примірника (копії, екземпляра).

В данiй ситуації підприємство придбало кілька примірників ПЗ для подальшого продажу, з метою використання ПЗ за своїм функціональним призначенням. Такі операції звільняються від оподаткування ПДВ згідно з п. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

Тобто, при продажу такого ПЗ підприємство не нараховує ПДВ, але воно має скласти ПН на таку звільнену операцію і зареєструвати в ЄРПН.

 

ПДВ при наданні послуг з налагодження ПЗ

Пільг з ПДВ при постачанні таких послуг ПКУ не передбачено, тому ПДВ нараховується в загальному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024533
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202424
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20247614
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202427