• Посилання скопійовано

ПДВ при продажу виробниками тютюнових рідин

Підприємство є виробником тютюнових рідин. На етапі першого постачання товару підприємство має зареєструвати ПН виходячи з максимальних роздрібних цін. Але покупцям ми реалізуємо тютюнові рідини за ринковиим цінами. На яку ціну потрібно складати ПН і як має відображатися різниця зобов'язання з ПДВ в обліку?

ПДВ

З 01.01.2022 року ПКУ доповнюється новим п. 197.27 ПКУ, згідно з яким звільняються від оподаткування операції з постачання на митній території України тютюнових вирлаобів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, крім операцій з першого постачання таких товарів їх виробниками тощо.

Таким чином, виробники тютюнових рідин повинні нараховувати ПДВ за ставкою 20%.

Відповідно до п. 189.18 ПКУ у разі постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, при їх постачанні на митній території України, базою оподаткування є максимальна роздрібна ціна таких товарів без урахування ПДВ.

Хоча за загальними правилами згідно з п. 188.1 ПКУ база оподаткування визначається за договірною ціною.

Виходить, якщо виробник продає тютюнові рідини, він визначає базу оподаткування не за загальним правилом – договірною ціною, а за максимальною роздрібною ціною (МРЦ). Це також означає, що скласти ПН він повинен не на договірну ціну, яка зазначена в первинних документах на продаж рідин, а на МРЦ.

Подібним чином консультує і податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 101.16 ЗІР: «Як складається податкова накладна при здійсненні операцій з постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни?».

Податкова відповідає наступним чином.

За операціями з постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (далі – тютюнова продукція), для яких встановлені максимальні роздрібні ціни (МРЦ), складання ПН виробниками такої продукції та суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками, доцільно складати окрему ПН з урахуванням таких особливостей:

  • в графі 7 табличної частини ПН «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість» вказується МРЦ такої тютюнової продукції;
  • відповідно, в графі 10 табличної частини ПН «Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування податку на додану вартість» вказується добуток кількості такої тютюнової продукції та МРЦ.

При отриманні авансового платежу (попередньої оплати) одним платежем за тютюнову продукцію та за інші товари/послуги платник податку самостійно, керуючись умовами договору на постачання, визначає яка продукція/товар/послуга і в якому розмірі оплачена, та відповідно складає дві окремі ПН:

  • одну – на постачання тютюнової продукції, та
  • другу – на постачання інших товарів/послуг.

При здійсненні операцій з постачання тютюнової продукції, до якої застосовується режим звільнення від оподаткування ПДВ, ПН складається у загальновстановленому порядку. У графі 7 табличної частини такої ПН «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість» вказується ціна тютюнової продукції, визначена договором на її постачання.

 

Бухгалтерський облік

Приклад

Договірна ціна тютюнової продукції 120 000 грн, в т.ч. ПДВ 20 000 грн. Тобто це фактична ціна, за якою покупець здійснить оплату.

МРЦ – 180 000 грн, в т. ч. ПДВ 30 000 грн.

Виходячи з наведеного вище, виробник складає ПН на 180 000 грн, в т.ч. ПДВ 30 000 грн, хоча покупець оплатить йому тільки 120 000 грн.

Це означає, що на підставі такої ПН покупець не може скористатися всім податковим кредитом. Тому, на наш погляд, він має показати ПК на 30 000 грн і нарахувати компенсуючий ПДВ на 10 000 грн.

Але думка податкової щодо цього питання нам невідома. Тому покупцям доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

На наш погляд, в бухгалтерському обліку нарахування зазначеного ПЗ з ПДВ можна відображати таким чином:

  • Дт 361 Кт 701 – 120 000 грн (на суму продажу за договором);
  • Дт 643 Кт 641 – 30 000 грн (ПЗ з ПДВ на МРЦ);
  • Дт 701 643 – 20 000 грн (зарахування зобов’язання з відображеним ПЗ з ПДВ в розмірі договірної ціни);
  • Дт 93 Кт 643 – 10 000 грн (зобов’язання з ПДВ на різницю між МРЦ і договірною ціною списується до складу витрат на збут);
  • Дт 701 Кт 791 – 100 000 грн (дохід від продажу віднесено на фінрезультати).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.202425
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.20248
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024180
  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202425
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024601