• Посилання скопійовано

ПДВ при реалізації арештованого майна

24.06.21 р. поліція вилучила у підприємства автомобіль. 27.09.21 р. відбулися електронні торги СЕТАМ, на яких автомобіль продано фізособі (є електронний протокол). Акту про електронні торги підприємство офіційно не отримало, хоча у переможця торгів він є. На яку дату нараховувати ПЗ з ПДВ?

Особливості продажу арештованого майна на електронних торгах встановлені Порядком № 2831/5.

Відповідно до п. 18 розд. VI «Реалізація арештованого майна за фіксованою ціною» Порядку № 2831/5 Акт про проведені торги за фіксованою ціною є підставою для отримання майна у зберігача. Зазначений акт підтверджує виникнення права власності у особи, що придбала рухоме майно.

Відповідно до п. 8 розд. X «Порядок розрахунків за придбане на електронних торгах майно та перехід права власності» Порядку № 2831/5 Акт про проведені електронні торги є документом, що підтверджує виникнення права власності на придбане майно, у випадках, передбачених законодавством.

Відповідно до п. 9 розд. X Порядку № 2831/5 у разі придбання рухомого майна акт про проведені електронні торги є підставою для отримання майна у зберігача. Зазначений акт підтверджує виникнення права власності у особи, що придбала рухоме майно.

А в п. 1 – п. 4 розд. X Порядку № 2831/5 наведена процедура оплати переможцем покупцем придбаного на торгах майна. Після здійснення оплати складається Акт про проведені електронні торги.

В Акті наводиться в тому числі найменування боржника юрособи та дані про правовстановлюючі документи, що підтверджують право власності боржника на майно.

Копія Акта надсилається в тому числі боржнику (п. 6 розд. X Порядку № 2831/5).

На жаль, в Порядку № 2831/5 не уточнено строк надсилання копії акту боржникові. Але це не впливає на момент переходу права власності на майно від боржника до покупця. Такою датою є дата складання Акта.

Таким чином, встановити таку дату і дату переходу права власності на майно (в розглядуваній ситуації на автомобіль) підприємство боржник може за копією акта, отриманого від покупця.

В листі ГУ ДФС у Рівненській області від 22.07.2016 №1783/10/17-00-12-01-07 зазначено, що датою відчуження боржником арештованого майна буде дата отримання таким боржником документа, що підтверджує факт реалізації такого майна через спеціалізоване підприємство. На зазначену дату у боржника збільшуються податкові зобов'язання та виписується переможцю аукціону податкова накладна на суму коштів, зазначену в протоколі електронних торгів, яка дорівнює різниці між ціною продажу придбаного майна і сумою винагороди фактично залишеної спеціалізованому підприємству на покриття власних видатків з урахуванням ПДВ.

Такий самий висновок читаємо, приміром, в ІПК ГУ ДФС у м. Києві, від 28.05.2019 р. № 2412/ІПК/26-15-12-01-18, в ІПК ДФСУ від 13.02.2019 р. № 520/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та інших.

На жаль, достатньої аргументації для такого висновку в зазначеному листі не наведено.

Але є посилання на п. 187.1 ПКУ, де дата виникнення ПЗ з ПДВ прив’язана до дати відвантаження товарів.

 

Що вважати відвантаженням?

Наприклад, читаємо відповідь податкової на запитання в підкатегорії 101.06 ЗІР: «На яку дату у продавця виникають податкові зобов’язання з ПДВ при продажу нерухомого майна, якщо дата переходу права власності на таку нерухомість та дата оплати за неї різні?».

Податкова відповіла, що у продавця при продажу нерухомого майна ПЗ з ПДВ виникають на дату події, що сталася раніше, а саме, або на дату зарахування коштів від покупця, або на дату складення документа, що засвідчує факт переходу права власності на таку нерухомість.

Тобто, виходячи зі змісту наведених норм ПКУ та консультації податкової, в ситуації, яку ми розглядаємо, датою виникнення ПЗ з ПДВ буде дата переходу права власності. Але право власності переходить не на момент отримання підприємством боржником Акта про проведені торги, а момент складання такого Акту, що і свідчить про момент переходу права власності.

З наведеного, на наш погляд, випливає, що підприємство боржник повинне виписати ПН на дату складання Акту про проведені торги, а не на дату отримання копії Акту від покупця, не на дату здійснення торгів, не на дату вилучення майна поліцією.

Така ПН складається підприємством на покупця фізособу. Особливості складання таких ПН ми розглядали, приміром, тут.

Але варто сказати, що оскільки чітко в ПКУ дата виникнення ПЗ в розглядуваній ситуації не встановлена, для уникнення непорозумінь з податковою підприємство може отримати індивідуальну податкову консультацію.

На яку дату автомобіль, який обліковується у складі ОЗ, переводити до складу необоротних активів, утримуваних для продажу, тобто, списувати на субрахунок 286?

Відповідно до п. 3п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 27 ОЗ (автомобіль) відображають на субрахунку 286 на дату, коли прийнято рішення його продати, а не використовувати за прямим призначенням.

В розглядуваній ситуації, на наш погляд, це відбувається на дату вилучення автомобіля поліцією – на 24.06.2021 р.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024927
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249085
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434