• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ вартості харчування працівників

Підприємство згідно з колдоговором надає харчування працівникам вартістю 47 грн на день. У столовій працює 2 підприємства по наданню харчування (одне платник ПДВ, вартість харчування 47 грн з ПДВ, друге – неплатник ПДВ, вартість харчування теж 47 грн, але без ПДВ). Працівник харчується на свій розсуд в одному з двох постачальників. Чи змінюється база оподаткування для ПДФО, ЄСВ, ВЗ в залежності від постачальника харчування?

За умовами запитання підприємство виступає в ролі посередника між працівниками та постачальниками послуг з надання харчування. Вартість харчування в обох постачальників становить 47 грн, але один постачальник включає до ціни ПДВ, а інший – ні.

У даному випадку підприємство нараховує дохід працівникам, з якого утримується ПДФО, військовий збір та на який нараховується ЄСВ. Вартість самого харчування також утримується з нарахованого доходу працівників після утримання податків.

По суті в даному випадку на підприємстві відбувається «перепродаж» такого товару, як готові страви: вони придбаваються у постачальників та реалізовуються працівникам за плату.

Така операція з реалізації харчування працівникам оподатковується ПДВ на загальних підставах, отже, підприємство-роботодавець, своєю чергою, теж повинно нарахувати ПДВ на вартість харчування, утриману з працівників. 

При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижче ціни придбання таких товарів – див. абз. 2 п. 188.1 ПКУ. Звертаємо увагу, що ця норма діє незалежно від того, з ПДВ чи без ПДВ придбаваються такі товари, тому вона повинна застосовуватись для обох постачальників харчування.

Виходить, що від постачальника – платника ПДВ підприємство отримує харчування за ціною 39,17 грн без ПДВ, на яку нараховується ПДВ - 7,83 грн, і ціна з ПДВ становить 47,00 грн. Від постачальника – неплатника ПДВ харчування надходить за ціною 47 грн без ПДВ, тобто дорожче, ніж ціна без ПДВ у постачальника – платника ПДВ. 

Тому харчування, яке отримується від неплатника ПДВ, слід реалізовувати працівникам за мінімальною ціною 56,40 грн: 47 грн без ПДВ  + ПДВ 9,40 грн. Відповідно, збільшиться і база для утримання та нарахування ПДФО, військового збору та ЄСВ. Якщо підприємство отримує від постачальника – неплатника ПДВ харчування за ціною 47 грн без ПДВ і реалізовує його працівникам за ціною 47 грн, але вже з ПДВ (в цьому випадку ціна без ПДВ становить 39,17 грн), то тим самим воно реалізовує харчування за ціною нижче ціни придбання його у постачальника.

Отже, в даному випадку ціна харчування, яка повинна утримуватись з працівників, буде різною в залежності від того, у якого постачальника харчувався працівник:

  • Якщо постачальник – платник ПДВ, то мінімальна ціна становить 39,17 грн + 7,83 грн ПДВ = 47 грн з ПДВ;
  • Якщо постачальник – неплатник ПДВ, то мінімальна ціна становить 47 грн + 9,40 грн ПДВ = 56,40 грн з ПДВ.

Щоб уникнути цієї різниці, у обох постачальників повинна бути одинакова ціна харчування без урахування ПДВ. Наприклад, для цього постачальник – неплатник ПДВ зменшить свою ціну до 39,17 грн, як у постачальника – платника ПДВ. Тоді підприємство-роботодавець повинно буде нарахувати ПДВ на це харчування в сумі 7,83 грн та утримати з працівника вартість харчування з ПДВ: 39,17  + 7,83 = 47 грн. 

Або навпаки, підприємство – платник ПДВ збільшить свою ціну без ПДВ до 47 грн – до рівня ціни неплатника ПДВ, тоді воно буде продавати харчування роботодавцю за ціною з ПДВ 56,40 грн. Роботодавець, своєю чергою, буде утримувати з працівників вартість харчування також в  сумі 56,40 грн з ПДВ – як від одного постачальника,  так і від другого.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024929
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249095
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434