• Посилання скопійовано

Платник ПДВ отримав оплату без комісії: на яку суму складати ПН?

Юрособа на загальній системі отримала оплату на розрахунковий рахунок за товар від фізособи через систему LiqPay 06.07.21 р. за мінусом комісії в сумі 1163,78 грн. Видаткову накладну буде видано 07.07.2021 р. на суму 1250 грн. На яку суму правильно скласти ПН?

LiqPay - це web-інтерфейс ПриватБанку, за допомогою якого власники банківських карток Mastercard/VISA оплачують товари/послуги.

У разі оплати з використанням банківських карток дата виникнення ПЗ з ПДВ виникає не датою першої події за пп. 187.1 ПКУ, а згідно з нормами пп. 187.5 ПКУ: «У разі, якщо постачання товарів/послуг здійснюється з використанням кредитних або дебетових карток, дорожніх, комерційних, іменних або інших чеків, датою збільшення податкових зобов'язань вважається дата, що засвідчує факт постачання платником податку товарів/послуг покупцю, оформлена податковою накладною, або дата виписування відповідного рахунка (товарного чека), залежно від того, яка подія відбулася раніше».

Тобто, при оплаті картками датою виникнення ПЗ з ПДВ є перша подія – постачання товарів, послуг, чи виписування рахунку.

 

Щодо виписування рахунку

Наприклад, якщо юрособа підключила на своєму сайті систему LiqPay для здійснення оплати, уклавши з банком договір еквайрингу, і клієнт на сайті вибирає товар, послугу, здійснюючи оплату, то під виписуванням рахунку в цьому контексті буде процедура вибору клієнтом товару, натискання кнопок з вибору товару і оплати. 

Отже, якщо рахунок на оплату виписано (здійснена наведена вище процедура) 06.07.21 р., то це є першою подією, якою і складають ПН, відображаючи ПЗ з ПДВ. 

Причому сума постачання складає 1250 грн. На суму комісії вона не зменшується. Таким чином, ПН складається на всю суму постачання – 1250 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 673
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432