• Посилання скопійовано

Чи вказувати використані для виконання роботи матеріали окремо в ПН?

Підприємство виконує роботи з перезарядки вогнегасників. На виконані роботи складається акт, в якому окремо зазначаються виконані роботи і окремо використані матеріали. Як такі роботи і матеріали зазначати в ПН?

В описаній ситуації підприємство виконує підрядні роботи в рамках договору підряду.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу (ч. 1 ст. 837 ЦКУ).

А відповідно до ч. 1 ст. 839 ЦКУ, підрядник зобов'язаний виконати роботу, визначену договором підряду, із свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором.

Тобто, за договором підряду підрядник виконує роботи і не продає окремо матеріали, які використані в процесі виконання роботи.

Вартість таких матеріалів включається до собівартості виконаної роботи. Відтак, за актом виконаних робіт передається тільки робота, а не матеріали. Отже, зазначається кількість робіт, ціна і вартість робіт.

Але в акті можуть також зазначити і використані матеріали. Причому на вартість використаних матеріалів ціна і вартість роботи не зменшується. Тобто, формулювання акту може бути, наприклад, таке: «…в тому числі для виконання роботи використані такі матеріали…». І далі наводиться список матеріалів. Причому ціну, вартість матеріалів можна не наводити. 

Інший варіант – до акту окремим документом чи окремим розділом може йти кошторис, згідно з яким встановлюватиметься ціна і вартість роботи (див. ст. 844 ЦКУ). В такому разі в кошторисі потрібно буде перелічити не тільки використані матеріали, а й інші використані ресурси, включаючи зарплату працівників, використану електроенергію тощо. Поряд з цим, в кошторисі наводять норму прибутку і визначають підсумкову ціну виконаної роботи. Але такий кошторис буде виступати підставою для обґрунтування ціни виконаної роботи. У такому разі в акті зазначається тільки ціна і вартість роботи.

Якщо документи складені саме таким чином, то в ПН зазначають тільки виконану роботу, без зазначення використаних матеріалів.

І це повністю узгоджується з нормами пп. 44.1 ПКУ: для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Тобто, номенклатура послуг, товарів в ПН повинна відповідати номенклатурі в первинних документах.

Але на практиці акти виконаних робіт подеколи складають інакше – так, як написано у запитанні. Тобто, окремо визначають ціну роботи без врахування ціни матеріалів, і окремо наводять ціну і вартість матеріалів. З точки зору ЦКУ складання акту таким чином можна розцінювати, як окремий продаж замовнику матеріалів і подальше використання таких матеріалів, які вже є матеріалами замовника, для виконання роботи.

У всякому разі, ПН має складатися на підставі первинного документа (акта), згідно з нормами п. 44.1 ПКУ. Тому в ПН доведеться окремо зазначити номенклатуру матеріалів і окремо виконані роботи, які не враховують вартість матеріалів.

Отже, з наведеного випливає, що зазначати чи ні використані матеріали в ПН, залежить від порядку оформлення акту виконаних робіт.

До речі, схожий висновок наведено і в ІПК ДФСУ від 11.09.2017 р. №1893/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202423
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 717
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432