• Посилання скопійовано

Відмова у реєстрації розрахунку коригування до ПН

ПН від 22.10.2019 р. на отриманий аванс була зареєстрована в ЄРПН. В ній була помилка: обсяг постачання був більшім на 4 копійки. У грудні 2020 р. цей аванс було повернено, складено РК. Але ЄРПН відмовляє у його реєстрації. Як бути?

На початку слід зазначити, що, звісно, і суму обсягу постачання, і суму ПДВ в складеній податковій накладній (особливо, якщо вона складається автоматично у бухгалтерській програмі) треба ретельно перевіряти, і робити це треба не тільки за показниками податкової накладної в цілому, а й щодо кожного рядка. Оскільки за рахунок заокруглення і виникають подібні прикрі помилки.

Важко сказати, за рахунок чого виникло завищення обсягу постачання в графі 10 ПН, за рахунок недостатньо точної кількості або ціни. А як мало бути правильно?

Самі податківці наполягають: необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у графі 10 податкової накладної та рядків I - IX розділу А податкової накладної. Ми про це писали тут.

Якщо ж зазначені в ПН показники не дозволяли правильно розрахувати вартісний показник у графі 10, це означає, що така ПН складена із помилкою. Формально вона не дає права на податковий кредит покупцю (незважаючи на те, що була зареєстрована в ЄРПН), то ж, покупцю слід приготуватися відстоювати такий ПК під час документальної перевірки (іноді таке вдається, особливо, якщо була отримана ІПК із лояльним висновком, але далеко не всім).  Проблеми будуть і у вас, як у постачальника. Оскільки скласти і зареєструвати вірну податкову накладну, це ваш обов’язок, невиконання якого спричинить застосування штрафу.

Складання РК на повернення авансу, у якому буде повторено ту ж помилку (з таким ж показником у графі 10), на нашу думку, не виправить цю ситуацію. Тобто, одним РК не можна і помилку виправити, і скасувати ПЗ з ПДВ через повернення авансу. Так, в цій ситуації, на думку автора, потрібно два РК – спочатку виправити помилку, а потім – зменшити ПЗ через повернення авансу. 

 

РК на виправлення помилки

Слід зазначити, що в ситуації із заниженням суми операції (коли ПН була складена не на всю суму операції) податківці наполягали на виправленні радикальним шляхом:

  • на дату виявлення помилки складається розрахунок коригування. У такому розрахунку коригування мають бути виведені в нуль показники цієї податкової накладної;
  • датою виникнення податкових зобов’язань складається нова податкова накладна на усю суму операції.

Аналогічних консультацій щодо завищення суми операції податківці не надавали (і з запитання неочевидно, що таке завищення мало місце).  Проте ці поради податківців майте на увазі, їх можна буде спробувати використати, якщо не вийде виправити помилку інакше.  Тобто, якщо не вийде провести заміну помилкового рядка на інший, завжди можна анулювати таку податкову накладну в цілому і скласти нову податкову накладну із вірними показниками – можливо, це ЄРПН пропустить. 

Інший шлях – як раз заміна рядка. Оскільки коригувати треба буде або кількість, або ціну, або і те, і те одночасно, то виправлення відбуватиметься двома рядками. Як складається при цьому РК, дивіться тут:

А що як жодним шляхом виправити цю помилку не виходить? У 2019 році ЄРПН якимось чином цю помилку пропустив і ПН зареєстрував, а зараз повторити в РК значення невірного рядка не виходить або такому РК відмовляють у реєстрації саме через цю помилку (і це зазначено у квитанції)?

У такому випадку, на жаль, навіть РК на повернення авансу (і зменшити ПЗ з ПДВ) постачальник скласти і зареєструвати не зможе. Йому доведеться із цією проблемою звертатися до ДПС, або, навіть, до суду (проте, не можна гарантувати, що це допоможе йому відстояти своє право на проведення коригування).

 

РК на повернення авансу

При поверненні авансу розрахунок коригування скласти можна лише одним шляхом, для форми, яка діяла у грудні 2020 року, він докладно розглядався тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024940
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249165
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435