• Посилання скопійовано

Розподіл ПДВ згідно з ст. 199 ПКУ

На підприємстві в лютому була операція, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, при цьому інших операцій в лютому не буде, тобто вона становить 100% операцій. Крім неї, до кінця року більше таких операцій не буде. Чи потрібно робити перерахунок ПК та виписувати зведені ПН за місяці, в яких не буде неоподатковуваних операцій до кінця року, та як здійснити річний перерахунок? За які місяці потрібно складати РК?

Як відомо, з 1 липня 2015 року до податкового кредиту з ПДВ включаються всі суми ПДВ, що нараховано (сплачено) при придбанні товарів, послуг, необоротних активів незалежно від напряму їх використання (в оподатковуваних чи неоподатковуваних операціях), що прямо передбачено пп. 198.3 ПКУ.

Тому не включення суми ПДВ до податкового кредиту (і навіть відсутність такої можливості через відсутність зареєстрованої продавцем податкової накладної або розрахунку коригування) не звільняє платника податку від обов’язку нарахувати ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ.

За правилами, встановленими пп. 198.5 ПКУ, слід нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, за товарами/послугами, необоротними активами, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання та/або починають використовуватися в так званих неоподатковуваних операціях. З цією метою під неоподатковуваними операціями слід розуміти операції, визначені у пп. 198.5 ПКУ, а саме:

  • операції, що не є об’єктом оподаткування;
  • операції, звільнені від оподаткування;
  • операції, що здійснюються платником податку у межах балансу;
  • операції, що не є господарською діяльністю.

Таким чином, якщо в лютому була здійснена одна неоподатковувана операція, то  достатньо в лютому проаналізувати вхідний податковий кредит підприємства, і визначити, для чого він призначається. І якщо весь «загальногосподарський» податковий кредит в лютому 100% призначений для цієї неоподатковуваної операції, або це були придбання для майбутніх оподатковуваних операцій в наступних місяцях, потрібно нарахувати ПЗ за пп. 198.5 ПКУ у лютому на ті суми податкового кредиту, який призначався для цієї операції – тобто на загальногосподарські витрати за лютий та на інші придбання суто для цієї операції.

Тобто, в даному випадку, не потрібно буде формувати зведені податкові накладні, здійснювати річний перерахунок ПК та виписувати РК. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427