• Посилання скопійовано

Продаж комп’ютерної програми: що з ПДВ?

ТОВ уклало авторський договір, за яким придбало у автора (фізособи) невиключні майнові права на продаж комп’ютерної програми. Продаж буде у вигляді передачі покупцям електронного ключа з кодом доступу, без обмеження строку на використання. Які особливості оподаткування ПДВ? Куди платити ПДФО та ВЗ з авторської винагороди?

Відповідно до пп. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, тимчасово, з 01.01.2013 року до 01.01.2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ:

  • операції з постачання програмної продукції, а також 
  • операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2- 7 пп. 14.1.225 ПКУ.

Відповідно до абз. 3 пп. 14.1.225 ПКУ не вважаються роялті платежі, отримані як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання "кінцевим споживачем").

За умовами наведеної ситуації, платежі, які ТОВ отримає від клієнтів, не вважаються роялті, оскільки вони є винагородою за використання комп’ютерної програми. А тому на дані платежі поширюється пільга пп. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Тобто, наведені платежі на період з 01.01.2013 року до 01.01.2023 року звільняються від оподаткування ПДВ.

Поряд з цим, ТОВ має нарахувати компенсуюче ПДВ згідно з ст. 199 ПКУ за тими товарам/послугами, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні. Наприклад, в контексті ситуації, що розглядається, це може стосуватися різноманітних товарів/послуг адміністративного призначення – канцтоварів, оренди офісу, комунальних витрат на офіс тощо. Але якщо ці товари/послуги придбані без ПДВ, нараховувати компенсуючі ПДВ за нормами ст. 199 ПКУ не потрібно.

Дивимося подібне питання в підкатегорії 101.14, ЗІР: «Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ згідно з п. 199.1 ст. 199 ПКУ по товарам/послугам, необоротним активам, які були придбані та/або виготовлені, для часткового використання в оподатковуваних операціях, а частково – ні, якщо під час такого придбання суми податку не були включені до складу податкового кредиту, зокрема з причини відсутності реєстрації в ЄРПН відповідної податкової накладної?».

Податкова відповідає, що податкові зобов’язання відповідно до пп. 199.1 ПКУ за придбаними товарами/послугами, необоротними активами, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні, нараховуються платником податку в звітному (податковому) періоді, в якому постачальником таких товарів/послуг, необоротних активів зареєстровано в ЄРПН відповідну ПН, тобто у тому звітному періоді, в якому у покупця таких товарів/послуг виникли підстави для включення сум ПДВ, сплачених (нарахованих) при їх придбанні, до складу ПК (незалежно від того, були фактично включені такі суми ПДВ до податкового кредиту чи ні).

Тобто, як бачимо, нарахування компенсуючих ПДВ за ст. 199 ПКУ податкова також ставить в залежність від того, чи такі товари/послуги придбавалися з ПДВ і чи реєструвалася відповідна ПН в ЄРПН. Виходить, якщо немає реєстрації ПН в ЄРПН, то і відсутня необхідність нараховувати компенсуючі ПДВ за ст. 199 ПКУ.

Щодо питання, куди сплачувати ПДФО і ВЗ з авторської винагороди.

Відповідно до пп. 168.4.1 ПКУ, ПДФО зараховується до бюджету згідно з БКУ.

ПДФО, який сплачується податковим агентом - юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента - юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі (ч. 2 ст. 64 БКУ).

В такому ж порядку сплачується і ВЗ (див. пп. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Таким чином, ПДФО і ВЗ, утримані з авторської винагороди фізособи, сплачуються за міцезнаходженням ТОВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202415
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242401
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207