• Посилання скопійовано

Погашення боргу ліквідованому ФОПу: що з податками?

Юрособа отримала послуги від ФОПа, який згодом припинив підприємницьку діяльність. Заборгованість буде погашатися фізособі, яка була ФОПом. Які особливості оподаткування цієї виплати?

Відповідно до пп. 177.8 ПКУ, під час нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою - підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

Тобто, на момент виплати доходу (погашення заборгованості), юрособа має отримати від фізособи копію документа, яка підтверджує, що на момент виплати доходу ця фізособа є ФОПом.

Якщо такого документа не буде, юрособа має виконати всі функції податкового агента, тобто, утримати і перерахувати до бюджету з суми належного до виплати доходу ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%). На руки фізособі надійде сума за мінусом утриманих ПДФО і ВЗ.

Такі доходи слід розцінювати як інші доходи, згідно з пп. 164.2.20 ПКУ.

У формі №1ДФ вони мають відображатися в тому кварталі, коли будуть виплачені, з ознакою доходу «127».

Аналогічний висновок читаємо в ІПК ДФС від 24.05.2017 р. №353/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, від 21.12.2017 р. №3093/6/99-99-13-01-01-15/ІПК.

Але як це ув’язати з тим фактом, що юрособа відобразила у формі №1ДФ за квартал, в якому отримано послуги від ФОП, нарахування доходів з ознакою доходу «157» (дохід, виплачений самозайнятій особі) (показано нарахування доходу в графі 3а розділу І. Поряд з цим могло бути заповнено графу за нарахованим доходом в розділі ІІ за рядком «Військовий збір»)?

Нормативними документами це питання не врегульовано. Як компромісний варіант, можна запропонувати виплату фізособі відобразити також з ознакою «157» (заповнити в розділі І графи 3 за виплаченим доходом та 4а і 4 - за утриманим і перерахованим податком. А в розділі ІІ за рядком «Військовий збір» показати виплачений дохід та суму нарахованого і перерахованого ВЗ).

Але для уникнення непорозумінь з податковою рекомендуємо з цього питання звернутися до неї за індивідуальною податковою консультацією.

Про те, що фізособа вже не є ФОПом, юрособа може отримати від неї заяву. До заяви може бути прикладено виписку з Єдиного держреєстру датою не раніше дати виплати доходу із зазначенням дати припинення підприємницької діяльності.

Окрім того, юрособа може отримати таку виписку самостійно, наприклад, на сайті Мін'юсту.

 

Чи потрібно на дану виплату нараховувати ЄСВ?

З нашого погляду, ні.

В п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ сказано, що підприємства, які виплачують дохід фізособам, не є платниками ЄСВ, якщо дохід виплачується за цивільно-правовим договором, укладеним з ФОП на виконання робіт, надання послуг, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Причому ЄСВ нараховується на суму нарахованого доходу (див. п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Отже, якщо на момент нарахування доходу на користь ФОПу виконувалися наведені вище умови, і на цій підставі ЄСВ на суму нарахованого доходу не підлягав нарахуванню, то надалі на момент виплати цього доходу фізособі, яка вже не є ФОПом, на наш погляд, ЄСВ не нараховується.

Хоча, знову-таки, прямо в Законі про ЄСВ цей перехідний момент не прописано. Тому для уникнення непорозумінь з податковою рекомендуємо з цього питання звернутися до неї за індивідуальною податковою консультацією.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024709
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202425
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20247955
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202427