• Посилання скопійовано

Зміна ціни автомобіля після здійснення передоплати за нього

Підприємство придбало авто з передоплатою (09.01, 08.08, 08.09). Розрахунок розміру кожної передоплати здійснювався за формулою, а остаточна ціна на автомобіль визначається з прив’язкою до курсу іноземної валюти при його передачі. Чи правомірно відносити суми таких ПН до ПК? Якою датою постачальник має скласти РК на зміну ціни?

Згідно з пп. 198.3 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів або послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пп. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку, зокрема, з придбанням основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи).

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів або послуг, є для покупця таких товарів або послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (пп. 201.10 ПКУ).

В той же час, як передбачено пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів чи послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

При цьому, у підкатегорії 101.15 «ЗІР» податківці зазначали, що якщо на дату отримання передоплати постачальником - платником ПДВ була складена податкова накладна, а потім були внесені зміни до умов договору в частині збільшення ціни при незмінному обсязі та покупець здійснив доплату, постачальник повинен на дату доплати скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання передоплати.

Крім того, в ІПК від 26.07.2018 р. №3293/ІПК/08-01-12-01-10 роз’яснюється, що у разі отримання передоплати за послуги, що не мають відокремленої вартості, та подальшого внесення змін до умов договору в частині збільшення ціни або обсягів робіт, РК до ПН складається на передоплату за датою першої події:

  • або доплати за такі послуги;
  • або оформлення акту приймання передачі виконаних обсягів робіт.

Якщо до моменту складання акту приймання-передачі авто сторонами договору коригування ціни відповідно до коливань курсу не здійснювалось (попередня ціна була визначена на дату підписання договору), то вважаємо, що розрахунки коригування до податкових накладних на передоплату постачальник має скласти на дату складання такого акту приймання передачі.

Тобто, за умовами договору, визначена на дату складання такого договору ціна, на дату кожної передоплати не змінюється (хоча розмір кожної передоплати визначається за певною формулою, прописаною у договорі, в якій використовується курс валюти). Тому при складанні ПН на дату передоплати при визначенні «кількості» постачальник виходить із встановленої ціни (на дату укладання договору) та розміру такої передоплати. Отже, сумарно «кількість» ПН на передоплати може і перевищувати одиницю, а після здійснення поставки і фактичної зміни ціни автомобіля складаються РК до ПН на передоплату згідно яких загальна кількість передоплаченого авто буде становити «1».

Виходячи з того, що на момент здійснення передоплати ціна та номенклатура у податкових накладних, складених на дату передоплати відповідала діючій ціні та номенклатурі, то покупець мав право на віднесення сум такого ПДВ до складу свого податкового кредиту.

Зважаючи на те, що при зміні ціни у податкових накладних складених на дату передоплати змінюється і частка передоплаченого авто, що підлягає постачанню, то такий РК складається з причиною коригування 104 «зміна номенклатури».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 147
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249335
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435