• Посилання скопійовано

Розширення номенклатури в податковій накладній: право на податковий кредит

ПН на передплату отримано 07.06.2019 р., номенклатура відповідає предмету договору – "ліс будівельний 14-19 см довжина 4 м". Відвантаження було 28.06.2019 р., при цьому номенклатура в первинних документах містить пакувальний матеріал і послуги залізниці. РК оформлено через 2 місяці після відвантаження. Чи зберігається право на податковий кредит у червні?

По-перше, зауважимо, що право на податковий кредит виникає на дату так званої «першої події» за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної. Податківці неодноразово зазначали в своїх роз’ясненнях, що номенклатура в ПН має відповідати формулюванням первинних документів (див., наприклад, ІПК ДПСУ від 16.03.2020 р. № 1092/6/99-00-07-03-02-06/ІПК). 

У питанні, що розглядається, першою подією була передплата, тож ПН сформовано на основі не первинного, а розрахункового документа. Але це не означає, що на дату перерахування грошових коштів (07.06.2019 р.) покупець не мав права на податковий кредит з причини того, що первинні документи ще не складено. Тобто право на податковий кредит у червні відображено цілком правомірно.

Відвантаження, яке відбулося 28.06.2019 р., - це друга подія, яка сама по собі не повинна мати податкових наслідків. Але на цю дату фактично відбулося коригування (доповнення) номенклатури і, ймовірно, збільшилася загальна вартість, вказана в ПН. Нормативно-правові документи не містять вказівок, як треба діяти в такому випадку. У деяких роз’ясненнях ДПСУ пропонує у разі помилкового відображення в ПН неповної номенклатури виправляти помилку "шляхом складання розрахунку коригування, яким податкова накладна з неправильно вказаним обсягом поставки має бути виведена в "нуль". При цьому постачальник зобов'язаний скласти нову податкову накладну на дату фактичного відвантаження товару … на повний обсяг відвантаженого товару …" (ІПК ДФС від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Але у випадку, що розглядається, помилки як такої не було – на дату першої події ПН складено правильно. Тож на практиці використовують такі варіанти:

  • «обнуління» ПН, складеної раніше, і складення нової ПН;
  • складення додаткової ПН на «нову» номенклатуру;
  • складення розрахунку коригування з додатковими рядками.

Але цей момент не має вирішального значення в даному випадку, адже РК складено з помилкою – неправильно вказано дату коригування, яка є обов’язковим реквізитом ПН (і РК, як невід’ємної частини ПН) згідно з пп. 201.1 ПКУ. Такий РК (і, за наявності, додаткова ПН) не може підтвердити податковий кредит у частині придбання пакувального матеріалу і послуг залізниці. Для отримання права на податковий кредит за цими товарами/послугами підприємство має отримати від постачальника зареєстрований РК (або додаткову ПН) з правильною датою (28.06.2019 р.).

Що стосується права на податковий кредит у частині придбання самого товару (лісу), то для нього були і лишаються всі підстави.

Так, реальність господарської операції (придбання лісу) питань не викликає. ПН на першу подію складено і зареєстровано в ЄРПН без порушень. Вартість, кількість і номенклатура основного товару за договором (лісу) співпадає в ПН і в первинних документах (той факт, що в первинних документах окремими позиціями зазначено пакувальний матеріал і послуги залізниці, суті не змінює). 

Що стосується отриманого РК з неправильною датою, то його не можна визнати чинним і таким, що підлягає відображенню в податковому обліку. Іншими словами, його не треба брати до уваги. Як зазначала ДПС в ІПК від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК: «розрахунок коригування, який містить помилку у даті його складання, не відповідає первинним документам, на підставі яких платник формує показники податкової звітності, оскільки не дає змоги ідентифікувати операцію».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243241
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024221