• Посилання скопійовано

Підприємство отримує обладнання в розібраному вигляді на безоплатній основі: які наслідки з ПДВ?

Чи включається сплачене ПДВ на митницю до податкового кредиту і як отримані на безоплатній основі запчастини оформлюються документально та відображаються в обліку?

ПДВ, сплачене при митному оформленні включається до податкового кредиту

Згідно з пп. «ґ» пп. 198.1 ПКУ, сплачений при митному оформленні ПДВ платник ПДВ повинен включити до податкового кредиту. Зробити це потрібно на дату сплати «імпортних» податкових зобов’язань за ввезені товари (пп. 198.2 ПКУ). Підстава — МД, що підтверджує факт сплати податку (пп. 201.12 ПКУ). При цьому те, що такі товари були отримані безоплатно, значення не має.

ПК відображається в декларації з ПДВ за той період, у якому відбулися сплата ПДВ і оформлення МД.

Правило можливості відображення ПК у межах «1095 днів» тут не працює. Тому якщо податковий кредит у відповідному періоді в декларацію не включили, доведеться діяти шляхом виправлення помилки, тобто подавати уточнюючу декларацію за відповідний період.

Якщо ввезені товари планується використовувати в неоподатковуваних операціях або поза господарською діяльністю, тоді доведеться нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання відповідно до пп. 198.5 ПКУ, при чому за тією ставкою, за якою був нарахований ПК. Це ж стосується і товарів, ввезених безкоштовно (лист ДФСУ від 19.05.2016 р. №10964/6/99-95-42-01-15, консультація в "ЗІР", підкатегорії 101.10).

 

Бухоблік та документальне оформлення імпортованих на безоплатній основі запасів (товарів)

У цілому порядок митного оформлення безоплатного ввезення товарів абсолютно ідентичний порядку оформлення ввезення товару на платній основі. Відмінність тільки в тому, що документом, який підтверджує митну вартість товарів, що безоплатно ввозяться і не є об’єктом купівлі-продажу, є рахунок-проформа (пп. 3 ч. 2 ст. 53 МКУ). Тобто при імпорті безоплатних товарів (зразків) складається рахунок-проформа, а не рахунок-фактура.

У рахунку-проформі краще додатково зафіксувати, що вартість зазначена тільки для митних цілей (сама ж вартість товарів за договором постачання є нульовою), і неодмінно вказати на безоплатний характер договору.

 

Бухоблік імпортних операцій

Безоплатно отримані від нерезидента товари хоч і передбачають нульову їх вартість, однак в обліку вони відображаються за справедливою вартістю. Засвідчує це п. 12 П(С)БО 9, згідно з яким первісною вартістю запасів, отриманих безоплатно, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 9 П(С)БО 9, а саме:

  • суми ввізного мита;
  • суми непрямих податків, які не відшкодовуються підприємству;
  • транспортно-заготівельних витрат та інших витрат, які безпосередньо пов’язані з отриманням товарів.

Під справедливою вартістю мають на увазі суму, за яку можна продати актив чи оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату. Тобто на рівні купівельної вартості аналогічних товарів. Як правило, справедливу вартість для безоплатно отриманих імпортних товарів визначають на основі фактурної вартості, прописаної в інвойсі. Орієнтуватися на митну вартість, зазначену в митній декларації, у такому разі не варто. Адже митна декларація не є первинним документом для оприбуткування імпортного товару. Водночас, на дату отримання таких товарів виникає дохід. Адже, як зазначено в п. 5 П(С)БО 15, на цю дату відбувається збільшення активів, що зумовлює зростання власного капіталу. Отже, безоплатно отримані імпортні товари відображаються в обліку резидента за справедливою вартістю та одночасно на цю вартість визнається дохід.

Операції з надходження та використання товару в обліку підприємства-отримувача відображаються та оформлюються документально так:

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Документальне оформлення

Перераховано митному органу кошти на сплату митних платежів:

Виписка банку

— митний збір

377

31

— «ввізний» ПДВ

377

31

Оплачено послуги митного брокера

377

31

Оприбутковано товари

20,28

71

Бухгалтерська довідка, МД, інвойс, CMR

До первісної вартості зразків включено:

 

— митний збір

20,28

377

МД, бухгалтерська довідка

— вартість послуги митного брокера

20,28

685

Виписка банку

Відображено суму ввізного ПДВ у складі податкового кредиту

641

377

МД

Відображено залік заборгованостей з митним брокером

685

377

Не оформляються

 

Висновки:

  1. Сплачений на митниці ПДВ за ввезене обладнання платник ПДВ має право включити до податкового кредиту;
  2. Безоплатно отримані імпортні товари оприбутковуються за первісною вартістю, яка містить у собі справедливу вартість товарів і витрати, перелічені в п. 9 П(С)БО 9. Рахунки обліку вибирають залежно від вартості товару, часу і напряму його подальшого використання;
  3. При оприбуткуванні безоплатно отриманих товарів одночасно відображаються доходи в сумі справедливої вартості таких товарів. Витрати, включені до первісної вартості товарів, відносяться на відповідні статті витрат при вибутті товарів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    Сьогодні 14:2914
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    Сьогодні 12:2913
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242351
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202417
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024206