• Посилання скопійовано

Подання УР в рахунок списання податкового боргу

Чи має право підприємство надати в липні 2020 року уточнюючу декларацію з ПДВ за квітень на збільшення від’ємного значення та зарахування в рахунок податкового боргу за травень у сумі 14 000 грн невідображену суму ПДВ у розмірі 20 000 грн ?

Податковий борг та ІКП

Згідно пп. 14.1.175 ПКУ податковий борг - сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Сума податкового зобов’язання відповідно до п. 203.2 ПКУ, зазначена платником в декларації з ПДВ підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку для подання податкової декларації з ПДВ.

Порядок № 422 (наказ Мінфіну від 07.04.2016 № 422) визначає організацію діяльності з ведення органами ДПС оперативного обліку податків. У інтегрованій картці платника (далі - ІКП) наводиться оперативний облік податків, що ведеться за кожним видом платежу та включає перелік показників, які характеризують стан розрахунків платника. Дані що відображаються податківцями в інформаційній системі на підставі первинних показників фіксуються із зазначенням ідентифікатора користувача, дати та часу дії. Первинні документи, це документи, що складені платниками податків та/або органами ДПС і це декларації, уточнюючі розрахунки, ППР тощо. ІКП відкривається за кожним платником та кожним видом платежу. Тож за фактом надходження декларацій, уточнюючих розрахунків здійснюється нарахування сум грошових зобов'язань і пені. Після рознесення сум до ІКП автоматично проводиться розрахунок пені за правилами, визначеними гл. 7 розділу III Порядку № 422.

Зверніть увагу, п. 2  гл. 7 розділу III Порядку № 422 уточнюється, що у разі погашення суми податкового боргу (його частини) іншим шляхом, зокрема при поданні платником податків декларацій (у тому числі уточнюючих) з від'ємним значенням суми ПЗ тощо, нарахування пені закінчується датою фактичного здійснення такого погашення, зафіксованою у відповідних документах.

Платник податків має доступ до відомостей з ІКП з електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/login категорія Стан розрахунків з бюджетом) і може самостійно звірити всю інформацію щодо окремого платежу, який слід сплатити, суму податкового боргу, нараховану суму пені та погашення податкового боргу.

Згідно п. 2 гл 4 розділу IV Порядку № 422:

  • дані звітних документів відображаються в ІКП датою, що відповідає даті граничного терміну сплати грошових зобов'язань за такими документами;
  • дані уточнюючих документів відображаються в ІКП датою подання до ДПС.

Нарахування в ІКП здійснюється датою, яка відповідає граничному терміну сплати ПЗ, а вже з наступного дня виникає податковий борг.

 

Бюджетне відшкодування

 За нормою п. 87.1 ПКУ погашення податкового боргу може бути здійснено за рахунок суми бюджетного відшкодування з ПДВ.

Відповідно до пп. “а” п. 200.4 ПКУ при від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ПКУ (різниця між сумою ПЗ звітного періоду та сумою ПК такого звітного періоду) сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації.

Враховуючи норму п. 198.6 ПКУ, у разі якщо платник ПДВ не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму податку на підставі отриманих ПН зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 к.д. з дати складення ПН.

За умовами запитання за звітний період квітня не відображено суму ПДВ у розмірі 20 000 грн. У платника ПДВ є два способи включення ПДВ до складу ПК:

  • будь-якого звітного періоду протягом 1095 к.д. з дня складання ПН;
  • звітного періоду, у якому своєчасно зареєстровану ПН було складено, шляхом подання за такий звітний період уточнюючого розрахунку. Враховуючи умови запитання, саме цей варіант слід взяти до уваги.

 

Порядок виправлення

 Тож якщо неврахована ПН буде відображена шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації за квітень, потрібно проаналізувати як впливає значення рядка 21 на майбутні періоди.

У разі виправлення значення рядка 21 декларації, яке у майбутніх періодах:

  • варіант 1: не вплинуло на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. Значення графи 6 рядка 21 уточнюючого розрахунку (як збільшення, так і зменшення) враховується у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок;
  • варіант 2: впливатиме на значення рядка 18 (суми ПДВ до сплати) чи рядка 20.2 (сума ПДВ заявлена до БВ), уточнюючий розрахунок подається за кожний звітний період, у якому значення рядка 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2.

Тож за варіантом 2, що відповідає умовам запитання, уточнення слід подавати за квітень та за травень. У разі цього уточнення будуть заповнені рядки 18.2, 19 та 21.

Вище ми зауважили, що згідно Порядку № 442 дані уточнюючих розрахунків у ІКП проводяться датою подання уточнень. І якщо уточнення подаються у липні, то саме у цьому періоді слід чекати на внесення даних до ІПК.

Але щодо звітного періоду червня слід взяти до уваги наступне. У рубриці ЗІР підкатегорія 101.24 питання: “Чи враховується значення рядка 21 уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ, яке у майбутніх звітних періодах вплинуло на значення рядків 18 чи 20.2 податкової декларації з ПДВ, у разі його подання до граничного терміну подання податкової декларації за звітний (податковий) період? ”  податківці уточнюють, якщо уточнюючі розрахунки подаються до подання декларації за останній звітний (податковий) період, у якому значення рядка 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2, то уточнені показники враховуються в показниках такої декларації.

Тож якщо встигнути за термінами подання декларації за червень (до 20 липня 2020 року) у декларації за червень можна показати суму у рядку 16.2.

Крім того, при заповнені декларації за червень слід врахувати пп. 4 п. 5 розд. V Порядку № 21. Сума від’ємного значення , яка зараховується у зменшення суми податкового боргу, що виник за попередні звітні (податкові) періоди, в частині, що не перевищує суми, обчисленої відповідно до п. 200 -1.3 ПКУ на момент подання податкової декларації, відображається у рядку 20.1 податкової декларації з ПДВ.

Відповідно у рядку 20.1 декларації можна врахувати суми штрафів і пені, які обліковуються в ІПК, але загальна сума не може бути більшою за від'ємне значення ПДВ у рядку 19.

І як ми зауважили вище, у разі погашення суми податкового боргу (його частини) іншим шляхом, зокрема при поданні уточнюючих розрахунків з від'ємним значенням суми податкових зобов'язань тощо, нарахування пені закінчується датою фактичного здійснення такого погашення, зафіксованою у відповідних документах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243361
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024232