• Посилання скопійовано

Чи матиме право новостворене підприємство на податковий кредит з ПДВ одразу після реєстрації?

Новостворене підприємство планує одразу зареєструватися платником ПДВ, внести у статутний капітал кошти, за які буде придбано нерухомість з метою подальшого перепродажу. Чи матиме таке підприємство право на податковий кредит з ПДВ протягом першого року після реєстрації платником ПДВ?

Відповідно до пп. 14.1.181 ПКУ, податковий кредит - сума, на яку платник ПДВ має право зменшити податкове зобов'язання звітного (податкового) періоду, визначена згідно з розділом V ПКУ.

Правила визначення суми податкового кредиту встановлені ст. 198 ПКУ.

Зокрема, відповідно до пп. 198.3 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником ПДВ за ставкою, встановленою пп. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи);
  • ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Таким чином, право на податковий кредит з ПДВ платник ПДВ може отримати при настанні першої з подій, передбачених пп. 198.2 ПКУ, яка, своєю чергою, настає не раніше дати його реєстрації платником ПДВ.

Як добровільно зареєструватися платником ПДВ, ми писали тут, а  щодо першого звітного періоду читайте тут.

Якщо зареєстрований платник ПДВ придбаває нерухоме майно з вхідним ПДВ, він матиме право на податковий кредит за таким придбанням за таких умов:

  • перша подія операції з придбання нерухомості (сплата коштів продавцю або реєстрація права власності на нерухомість за покупцем) здійснюється не раніше дати реєстрації покупця платником ПДВ;
  • нерухоме майно придбавається для здійснення оподатковуваних ПДВ операцій (зокрема, для оподатковуваного перепродажу) – тоді не працюють норми пп. 198.5 ПКУ;
  • операції з купівлі-продажу такого майна не звільнені від ПДВ (зокрема, деякі операції з нерухомістю звільнені від ПДВ: операції з житловою нерухомістю – пп. 197.1.14 ПКУ та операції з земельними ділянками – пп. 197.1.21 ПКУ);
  • продавець нерухомого майна склав податкову накладну та зареєстрував її в ЄРПН (пп. 198.6 ПКУ).

Таким чином, якщо операція з постачання нерухомого майна не підлягає звільненню від ПДВ на підставі пп. 197.1.14 ПКУ або пп. 197.1.21 ПКУ, платник ПДВ буде мати право на податковий кредит при придбанні такого майна.

Зокрема, відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняється від ПДВ постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом.

У цьому підпункті перше постачання житла (об'єкта житлового фонду) означає:

а) першу передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;

б) перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою, іншою, ніж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв'язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.

Норми цього підпункту поширюються також на перший продаж дачних або садових будинків, а також будь-яких інших об'єктів власності, зареєстрованих згідно із законодавством як житло (житловий фонд).

Операції з першого постачання доступного житла та житла, що будується із залученням державних коштів, звільняються від оподаткування.

Наприклад, якщо платник ПДВ придбаває житло при першому його постачанні з метою подальшого перепродажу, то він отримає від продавця суму податкового кредиту з ПДВ, оскільки перше постачання житла оподатковується ПДВ. Подальший продаж такого житла вже буде звільненою операцією, і такому платнику ПДВ потрібно буде нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пп. «б» п. 198.5 ПКУ.

А от якщо придбана нерухомість буде нежитловою, то податковий кредит з ПДВ при її придбанні та податкові зобов’язання з ПДВ при її подальшому продажу визначаються за загальними правилами.

Щодо звільнення від ПДВ продажу земельних ділянок: відповідно до абзацу першого пп. 197.1.21 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абзацу першого пп. 197.1.13 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242431
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024208