• Посилання скопійовано

Реалізації авто гранту міжнародної технічної допомоги: які документи треба отримати від покупця?

Яка процедура продажу автомобілів покупцю, який має грант та звільняється від ПДВ? Які саме документи ми повинні запросити від покупця? Які є "підводні камені"?

Відповідно до п. 197.11 ПКУ від оподаткування ПДВ звільняються операції із постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів:

- як міжнародної технічної допомоги (далі – МТД), яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана у встановленому законодавством порядку;

- що фінансуються за рахунок МТД, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана у встановленому законодавством порядку.

Порядок отримання права на звільнення від оподаткування операцій, що здійснюються в рамках проектів міжнародної технічної допомоги, регламентується постановою Кабміну від 15.02.2002 р. № 153 «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги» (далі - Порядок N 153).

Проекти (програми) підлягають обов'язковій державній реєстрації. Держреєстрація проектів (програм) є підставою для акредитації їх виконавців, а також реалізації права на одержання відповідних пільг, привілеїв, імунітетів, передбачених законодавством та міжнародними договорами України (пункти 11 та 12 Порядку №153).

Згідно з п. 18 Порядку №153 держреєстрація проекту (програми) підтверджується реєстраційною карткою проекту (програми), складеною за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку. У реєстраційній картці проекту (програми) МТД робиться запис, який містить:

- посилання на статтю міжнародного договору України щодо передбачених пільг;

- підтвердження наявності плану закупівлі;

- зазначення адреси офіційного сайту Мінекономрозвитку, за якою розміщено такий план закупівлі та перелік організацій-виконавців, які заявили право на податкові пільги.

У разі якщо у реєстраційній картці проекту (програми) МТД буде зроблено такий запис, це означатиме, що в рамках проекту (програми) МТД донором заявлено право на отримання податкових пільг, передбачених податковим законодавством України, і в рамках такого проекту (програми) МТД товари, роботи та послуги, що закуповуються виконавцем проекту за рахунок МТД, відвантажуються (виконуються, постачаються) постачальниками такому виконавцю без сплати ПДВ.

Одночасно з видачею реєстраційної картки проекту (програми) робиться відповідний запис у єдиному реєстрі проектів, що реалізуються в Україні з використанням ресурсів міжнародних фінансових організацій та МТД, та розміщується план закупівлі на офіційному сайті Мінекономрозвитку (крім інформації, що становить комерційну таємницю).

Платник податку (продавець) з метою підтвердження права на застосування пільг з ПДВ при здійсненні операцій і постачання товарів, робіт, послуг в рамках проекту МТД зберігає у справі:

- копію реєстраційної картки проекту, в рамках якого здійснено закупівлю товарів, робіт, послуг, засвідчену печаткою донора або виконавця проекту;

- копію плану закупівлі, засвідчену печаткою донора або виконавця проекту;

- копію контракту на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг, засвідчену підписом та печаткою виконавця проекту (у контракті зазначається, що закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється коштом проекту МТД та відповідає категорію (типу) товарів, робіт і послуг, зазначених у плані закупівлі).

Якщо виконавцем проекту МТД придбання товарів/послуг, зазначених у плані закупівлі проекту, здійснюється у постачальника - платника ПДВ, то у договорі на таке постачання ціна товарів/послуг має бути вказана «без ПДВ». Постачальник товарів/послуг за такими операціями податкові зобов'язання з ПДВ не визначає і до бюджету не сплачує.

ГУ  ДФС у Львівській області в ІПК від 04.10.2019 р. №586/13-01-12.5-09/ІПК повідомляє, що в рамках проекту МТД товари/послуги, які постачаються виконавцю проекту МТД та оплачуються за рахунок МТД, виконуються контрагентами – постачальниками такому виконавцю без нарахування ПДВ.

Отже, при продажу виконавцю проекту МТД товарів/послуг у рамках МТД, що фінансуються за рахунок грантових коштів ціна таких товарів/послуг визначається товариством без ПДВ, а тому продавець за операціями з постачання таких товарів/послуг податкові зобов'язання з ПДВ не визначає і до бюджету не сплачує. У договорі на таке постачання ціна товарів/послуг має бути вказана «без ПДВ».

При цьому підприємство при здійсненні операцій з постачання таких товарів/послуг виконавцю проекту МТД складає в установленому порядку податкову накладну, яка підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН в установлені ПКУ терміни.

У податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ» (п. 17 Порядку №1307).

При цьому у графі 8 зазначається код ставки 903 (у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування)

У графі 9 такої податкової накладної необхідно вказати код пільги 14060524 (код пільги зазначається згідно з Довідниками податкових пільг, які затверджені ДПС станом на дату складання податкової накладної (п. 16 Порядку №1307).

Пунктом 3 розд. V Порядку № 21 передбачено, що у рядку 5 Декларації з ПДВ вказуються загальні обсяги постачання товарів/послуг за звітний період, зокрема звільнені від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод), які також переносяться до рядка 5.1 Декларації з ПДВ.

Для платників податку, які заповнюють рядок 5, обов'язковим є подання додатку 6 (Д6), який заповнюється в розрізі, зокрема, операцій, звільнених від оподаткування.

При цьому, для операцій, які звільнені від оподаткування згідно з міжнародними договорами (угодами), в таблиці 2 додатку Д6 складається розрахунок сум ПДВ, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг.

Дані щодо найменування та коду відповідної пільги згідно з довідниками пільг вказуються в графах 2 «Найменування податкової пільги» та 3 «Код податкової пільги згідно з довідником пільг» таблиці 2 (Д6) (додатка 6) до декларації з ПДВ.

Сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги, вказується в графі 4 таблиці 2 (Д6) (додатка 6) до декларації, та розраховується окремо для кожної з податкових пільг.

Крім того слід заначити, що операції, передбачені п. 197.11 ПКУ положення п. 198.5 та ст. 199 ПКУ не застосовуються (пп. «б» п. 198.5 та п. 199.6 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    08.05.20248
  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    08.05.202425
  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20245
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202439
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 796