• Посилання скопійовано

Як заповнити додаток 2 до декларації з ПДВ?

Підприємство включає до складу податкового кредиту за березень 2020 р. ПН з великою сумою ПДВ, яка спричинить виникнення значення рядка 21 у декларації за березень. ПН складено у листопаді 2019 р. Яку дату слід зазначити у таблиці 1 додатку 2 до декларації: листопад чи березень? Чи обов’язково заповнювати рядок 10.3 декларації з ПДВ?

Заповнення додатку 2 до декларації з ПДВ

Додаток 2 «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)» подається при заповненні рядка 21 декларації.

При заповненні додатка 2 до декларації в графах 2, 3 заголовної частини вказується звітний (податковий період), у якому виникла сума від’ємного значення ПДВ у такому форматі:

  • дві цифри місяця (наприклад - 03),
  • чотири цифри року (наприклад - 2020).

При заповненні таблиці 1 додатка 2 слід враховувати значення рядка 21 (сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду) декларації. Отже, у таблиці 1 додатка 2 проставляється той період, в якому виникло значення рядка 21, тобто березень 2020 року. Дата складання податкової накладної, за рахунок якої виникло від’ємне значення, на заповнення цієї таблиці не впливає.

Графи таблиці 1 додатка 2 заповнюються у хронологічному порядку виникнення сум від’ємного значення, відображеного у графі 4 (сума усього) таблиці 1 додатка 2, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом.

 

Відображення в декларації з ПДВ придбання товарів/послуг без ПДВ

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України з нульовою ставкою та/або без ПДВ відображається у рядку 10.3 декларації, у додатках цей рядок не розшифровується. У колонці Б рядка 10.3 у формі декларації проставлений знак «Х», що означає, що сума податкового кредиту з ПДВ за такими придбаннями не визначається, відповідно, цей показник не впливає на показники декларації. Він також не використовується в жодних додатках до декларації та в жодних розрахунках інших показників декларації.

Відповідно до пп. 50.1 ПКУ платник ПДВ, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених пп. 50.2 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Як бачимо, ПКУ вимагає виправлення декларації лише у разі заниження суми податку до сплати. У випадку помилкового заповнення або незаповнення рядка 10.3 декларації з ПДВ  заниження суми податку до сплати не виникає і помилка в цьому рядку не буде мати негативних наслідків. Відповідно, подання уточнюючих розрахунків в такому випадку не має практичного сенсу.

Крім цього, слід пам’ятати, що подання уточнюючого розрахунку «обнулює» строк давності 1095 днів для перевірки періода, за який подається уточнюючий розрахунок. Відповідно до пп. 102.1 ПКУ у разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов'язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024923
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249005
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433