• Посилання скопійовано

Заповнення додатку 6 до декларації з ПДВ у разі здійснення звільнених операцій

Як заповнити додаток 6 до декларації з ПДВ (у редакції, яка діє з 2020 року) щодо операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ за п. 45 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ?

У новій редакції згідно з наказом Мінфіну №488 викладено додаток 6 декларації (про те, як заповнювати нову форму декларації, ми писали тут).

Так, в зв’язку із скасуванням звіту про суми податкових пільг, суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності. Замість частини третьої таблиці 1, в якій відображалися операції, які звільнені від оподаткування, впроваджено таблицю 2 "Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг".

Тобто, у Таблиці 1 Додатку 6 оновленої форми декларації наразі зазначається лише операції, що не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ), операції з постачання за межами території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України.

Своєю чергою, таблиця 2 Додатку 6 заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ (зокрема, на підставі положень підрозділу 2 розділу XX ПКУ). Інформація зазначається у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку.

Таким чином, в актуальній формі декларації у разі наявності звільнених від оподаткування ПДВ операцій заповненню підлягає Таблиця 2 Додатку 6 та, відповідно, рядок 5.1 декларації. Таблиця 1 Додатку 6 і рядок 2.2 декларації не заповнюються.

Розрахунок суми податкової пільги (сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги) може бути розрахована за алгоритмом, який використовувався і при заповненні Звіту про пільги:

СП = (V пост. зв. - (V прид. з податком + V прид. без податку)) х розмір ставки податку,

де:

  • СП - сума пільг;
  • V пост. зв. - обсяги операцій, звільнених від оподаткування податком на додану вартість, - з розділу I "Податкові зобов’язання" податкової декларації з податку на додану вартість;
  • V прид. з податком, V прид. без податку - обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях, звільнених від оподаткування податком на додану вартість.

При цьому, як розрахунок суми несплаченого податку, так і показники графи "Обсяги операцій з придбання товарів/послуг" Таблиці 2 Додатку 6 заповнюються виходячи з вартості придбаних товарів/послуг без ПДВ.

Роз’яснення податківців щодо заповнення Додатку 6 до декларації з ПДВ ми наводили тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219