• Посилання скопійовано

Замовник не підписав акт: чи коригуються ПЗ та ПК на роботи, виконані субпідрядниками?

Які податкові наслідки виникають у генпідрядника у разі відмови замовника будівельних робіт від прийняття виконаних робіт та їх оплати? Чи коригуються податкові зобов'язання та кредит на роботи, виконані силами субпідрядників?

Запитання: 

Генпідрядник до виконання будівельних робіт залучав субпідрядників. В липні генпідрядник підписав акт з субпідрядниками та на дату виконання робіт зареєстрував свої податкові зобов'язання (субпідрядники отримали податковий кредит). Однак замовник передумав підписувати акт, оскільки знайшов спірні моменти. Станом на жовтень замовник не підписав акт та кошти не сплатив. Відповідно генпідрядник теж не оплатив роботи субпідрядників. Які податкові наслідки виникають у генпідрядника у разі відмови від прийняття робіт та відсутності оплати? Чи коригуються податкові зобов'язання та кредит?

 

Відповідь:

Відповідно до ст. 838 ЦКУ підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником – як замовник.

Генпідрядник несе відповідальність:

  • перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов'язків за договором підряду;
  • перед замовником – за порушення субпідрядником свого обов'язку.

Про взаємовідносини генпідрядника та субпідрядників Мінрегіонбуд в п. 1 листа від 09.07.2009 р. № 12/14-728 повідомляє, що в усіх договорах підряду має обумовлюватись порядок залучення субпідрядників:

  • хто залучає (замовник чи підрядник);
  • на яких умовах (з погодженням з іншою стороною договору чи без), форма погодження;
  • процедура відбору субпідрядника;
  • розподіл відповідальності та ризиків;
  • порядок розрахунків тощо.

Від вибору сторонами договору підряду порядку залучення субпідрядників значною мірою залежить розподіл їх обов'язків та прав, що безпосередньо пов'язані із забезпеченням відповідальності сторін. Тому договірні сторони об'єктивно зацікавлені в чіткому прописуванні в договорі будівельного підряду зазначеної істотної умови.

Отже, на сьогодні в чинному законодавстві суперечностей щодо правил залучення субпідрядників за договором будівельного підряду немає.

Якщо підрядник відступив від умов договору підряду, що погіршило роботу, або допустив інші недоліки в роботі, замовник (включаючи генпідрядника) має право за своїм вибором вимагати безоплатного виправлення цих недоліків у розумний строк або виправити їх за свій рахунок з правом на відшкодування своїх витрат на виправлення недоліків чи відповідного зменшення плати за роботу, якщо інше не встановлено договором (ч. 1 ст. 852 ЦКУ).

Положення ч. 1 ст. 853 та ч. 1 ст. 882 ЦКУ зобов'язують замовник прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, а також оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підряднику.

Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Замовник, який прийняв роботу без перевірки, позбавляється права посилатися на недоліки роботи, які могли бути встановлені при звичайному способі її прийняття (явні недоліки).

Якщо після прийняття роботи замовник виявив відступи від умов договору підряду або інші недоліки, які не могли бути встановлені при звичайному способі її прийняття (приховані недоліки), у тому числі такі, що були умисно приховані підрядником, він зобов'язаний негайно повідомити про це підрядника.

У разі виникнення між замовником і підрядником спору з приводу недоліків виконаної роботи або їх причин на вимогу будь-кого з них має бути призначена експертиза. Витрати на проведення експертизи несе підрядник, крім випадків, коли експертизою встановлена відсутність порушень договору підряду або причинного зв'язку між діями підрядника та виявленими недоліками. У цих випадках витрати на проведення експертизи несе сторона, яка вимагала її призначення, а якщо експертизу призначено за погодженням сторін, - обидві сторони порівну (ч. 4 ст. 853 ЦКУ).

ВГСУ в п. 6 Оглядового листа від 18.02.2013 р. №01-06/374/2013 повідомляє, що замовник на порушення вимог статей 853882 ЦКУ безпідставно відмовився від прийняття робіт, своєчасно не заявивши про їх недоліки (за наявності таких). Отже, він не звільняється від обов'язку оплатити роботи, виконані за договором підряду (див. постанову ВГСУ від 11.05.2012 р. №21/5005/14068/2011).

Отже, у разі, якщо генпідрядник вчасно не заявив субпідряднику про виявлені недоліки та не вимагав їх виправлення, то у нього немає обґрунтування та підстав для вимагання зменшення ціни виконаних підрядних робіт за договором будівельного підряду лише тому, що такі недоліки виявив замовник та вчасно заявив про це генпідряднику.

Як встановлено ст. 838 ЦКУ, відповідальним перед замовником за результат роботи субпідрядника є генпідрядник.

Тому, в ситуації, що розглядається, немає підстав щодо коригування ПДВ за актами виконаних робіт субпідрядником, які було прийнято генпідрядником без зауважень та надання заяви про виявлення недоліків.

***

Читайте також: Зменшення вартості підрядних робіт після підписання акту та введення об’єкта до експлуатації: чи можливо це?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 660
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431