• Посилання скопійовано

Пропорційне віднесення сум податку до податкового кредиту з ПДВ

Чи слід робити річний перерахунок частки використання товарів/послуг за 2018 рік, якщо підприємство звільнено від ПДВ операції та оподатковуваних операцій? Частку використання товарів/послуг у 2018 р. підприємство не визначало. За 2018 рік ситуацій, коли б оподатковувані операції та неоподатковувані операції мали місце в одному звітному місяці, не було

Запитання:

Чи потрібно робити річний перерахунок частки використання за 2018 рік, якщо підприємство:

  • з січня до серпня 2018 року звільнено від ПДВ операції (згідно з п. 26-1 підрозділ 2 розділ ХХ ПКУ), за яклю нараховували умовні ПЗ у розмірі 100%;
  • у вересні 2018 року відбувалися тільки оподатковувані операції за ставкою 20% (звільнених операцій не було).

Частку використання товарів/послуг (Додаток Д7) на протязі 2018 року підприємство не визначало. За 2018 рік ситуації, коли б оподатковувані операції та неоподатковувані операції мали місце в одному звітному періоді (місяці), не було. 

 

Відповідь:

Стаття 199 ПКУ визначає пропорційне віднесення сум податку до податкового кредиту. А визначається така сума у відсотках за допомогою частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку). 

Для визначення цієї частки беруться дані попереднього року (або фактичні дані звітного періоду поточного року, в якому вперше з’явилися як оподатковувані, так і неоподатковувані операції). Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року. А згодом перераховується за підсумками календарного року і результат перерахунку сум ПЗ відображаються у декларації за останній податковий період року.

Отже, підсумуємо основні кроки, які здійснює платник ПДВ:

1) розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (додаток Д7) подається одночасно з декларацією звітного періоду, в якому задекларовані такі оподатковувані та неоподатковувані операції;

2) нарахування ПЗ з ПДВ здійснюється у рядках 4.1 та 4.2 декларації згідно із часткою використання товарів/послуг та/або необоротних активів у неоподатковуваних операціях, визначених в таблиці 1 "Розрахунок частки використання товарів/послуг та/або необоротних активів в оподатковуваних операціях" (додатка Д7);

3) перерахунок частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій здійснюється у таблиці 2 "Перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях" (додатку Д7).

4) результати перерахунку сум ПЗ відображаються у декларації за останній звітний (податковий) період року.

Висновок: пропорційне відношення сум податку до ПК здійснюється лише у випадку, коли в одному звітному періоді платник ПДВ мав одночасно оподатковувані та неоподатковувані операції.

Якщо протягом року платник ПДВ здійснював в одному періоді нарахування умовних ПЗ за п. 198.5 ПКУ, оскільки ним такі товари/послуги, необоротні активи використовувалися в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, а в інших періодах ПЗ та ПК визнавалися тільки за оподатковуваними операціями, і в таких періодах не було одночасного використання товарів/послуг, необоротних активів, то в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях здійснювати перерахунок та подавати додаток Д7 не потрібно. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427