• Посилання скопійовано

Перехід на загальну та реєстрація платником ПДВ

Підприємство (платник ЄП за ставкою 5%) у серпні 2018 р. перевищило ліміт 5 млн грн. Подало заяву на перехід на загальну систему оподаткування та зареєструвалося платником ПДВ з 1 жовтня 2018 р. За якою ставкою ЄП оподатковується сума перевищення? Чи потрібно суму перевищення обкладати ПДВ?

Порядок переходу

Платники ЄП - юрособи мають право застосовувати спрощену систему оподаткування при умові, що обсяг доходу за календарний рік не перевищує 5 млн грн. У разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платник ЄП зобов’язаний з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення, перейти на загальну систему оподаткування. 

При цьому, заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (пп. 3 п. 293.8 ПКУ). При переході на загальну систему подається заява щодо відмови від спрощеної системи оподаткування. У розділі 5.4 такої заяви зазначається дата переходу (за умовами запитання 01.10.2018 р.) та причина відмови (в окремій комірці щодо порушення, як перевищення обсягу доходу ставиться позначка "х"). 

Заяву можна подати засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

 

 Ставка єдиного податку

До суми перевищення обсягу доходу згідно з пп. 1 п. 293.5 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється у подвійному розмірі (за умовами запитання, оскільки підприємство сплачувало ЄП за ставкою 5%, сума перевищення оподатковується ЄП за ставкою 10%).

 

Відображення у декларації

У розділі ІІ декларації платника ЄП потрібно окремо відобразити:

  • обсяг доходу, що оподаткований за обраною ставкою ЄП, в даному разі за ставкою 5% - рядок 1 колонка 4 декларації;
  • обсяг доходу, що оподаткований за подвійною ставкою ЄП, це сума перевищення обсягу доходу і за умовами запитання це дохід, який оподатковується за ставкою 10% - рядок 2 колонка 4 декларації. 

У розділі ІІІ декларації суми єдиного податку зазначається також окремо: сума ЄП за обраною ставкою оподаткування (за ставкою 5%) та сума ЄП, яка визначається за подвійною стакою ЄП (за ставкою 10%).

 

ПДВ

Відповідно до п. 183.4 ПКУ у разі переходу осіб із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ на загальну систему оподаткування і за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ПКУ, реєстраційна заява (за формою № 1-ПДВ) подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід  (за умовами запитання не пізніше 10.10.2018 р.). Заява може подаватися в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Відповідно до п. 181.1 ПКУ у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 к.м., сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи).

Нагадаємо, що до оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ. 

Запис про реєстрацію такої особи як платника податку до реєстру платників ПДВ, є підтвердженням того, що особа отримала статус платника ПДВ. Протягом трьох робочих днів після надходження реєстраційної заяви орган ДФС вносить такий запис до реєстру і колишній платник ЄП стає платником ПДВ:

  • з першого числа календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему (за умовами запитання з 01.10.2018 р.), якщо перше число календарного місяця, з якого здійснюється перехід на день подання реєстраційної заяви не настало;
  • з дня внесення запису до реєстру платників податку у разі обов’язкової реєстрації, якщо перше число календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему на день подання реєстраційної заяви настало.

Перевірити дату внесенні запису у реєстр можна на порталі ДФСУ.

Зверніть увагу на п. 183.10 ПКУ, у якому зазначено, що будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку, і у випадках та в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування. Тому рекомендуємо здійснити реєстрацію платника ПДВ з першого числа календарного місяця (за умовами запитання з 01.10.2018 р.).

Операції з постачання товарів/послуг платника ЄП до дати переходу на загальну систему та реєстрацію платником ПДВ не оподатковуються ПДВ. Тому до 01.10.2018 р. юрособа не зобов’язана визнавати ПЗ з ПДВ.

 

Перехідні операції

Потрібно пам’ятати про дату виникнення ПЗ з ПДВ. Якщо операція особи, на дату якої визначаються ПЗ з ПДВ (це дата першої події у більшості випадків згідно з п. 187.1 ПКУ), відбулася до реєстрації платником ПДВ (як у випадку, зазначеному в запитанні, щодо сум перевищення доходу в кварталі, коли підприємство ще продовжувало бути "єдинником" і не було платником ПДВ), ПЗ з ПДВ не нараховуються. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242581
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024208