• Посилання скопійовано

Яка ставка ПДФО з доходу працівників резидента Дія. Сіті у місяці набуття цього статусу?

Підприємство отримало статус резидента Дія. Сіті в середині місяця, а працівників за Гіг-контрактами і за трудовими договорами прийняли в кінці місяця. Яка буде ставка ПДФО у місяці набуття роботодавцем статусу резидента Дія. Сіті: повністю з працівників 18%, чи з працівників 5%, а підприємство доплачує 13% за рахунок своїх коштів?

Резидент Дія. Сіті – це юридична особа, що відповідає вимогам, визначеним у ст. 5 Закону №1667,  зокрема, пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667.

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія. Сіті визначено у пп. 170.14-1 ПКУ. Там зазначено, що податковий агент платника податку — спеціаліста резидента Дія. Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платникові податку у зв’язку з трудовими відносинами чи з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом №1667, оподатковує їх за ставкою, визначеною пп. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Звертаємо увагу, зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. Зі суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от ВЗ такий дохід оподатковуватимуть за ставкою 1,5% незалежно від розміру.

ПДФО за ставкою 5%, встановленою пп. 170.14-1.2 ПКУ, застосовується до доходів платника податку — спеціаліста резидента Дія Сіті з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому юрособа-роботодавець набула статусу резидента Дія Сіті.

Таким чином, якщо підприємство отримало статус резидента Дія Сіті не з початку місяця, то суми зарплати (винагороди), нараховані (виплачені) працівникам та гіг-спеціалістам за такий місяць, оподатковуються ПДФО за ставкою 18% та ВЗ 1,5%.

ПДФО за ставкою 5% до доходів працівників та гіг-спеціалістів резидент Дія. Сіті починає застосовувати з місяця, наступного за місяцем набуття статусу резидента. 

У подальшому, якщо резидент Дія. Сіті не відповідає критеріям та вимогам, визначеним пп. 2 та пп. 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667, то керуючись пп. 170.14-1.5 ПКУ, з наступного місяця після втрати статусу, він повинен самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18% щодо доходів спеціалістів резидента Дія. Сіті, які були виплачені протягом такого календарного місяця у вигляді заробітної плати та/або винагороди за гіг-контрактом.

Тобто резидент Дія Сіті, який не відповідає вимогам, у звітному місяці, крім уже утриманих 5% ПДФО з доходу працівників та гіг-спеціалістів, додатково за власні кошти сплатити ще 13% ПДФО від суми доходу працівників за звітний місяць.

При цьому податок потрібно сплатити до подання єдиної звітності. Сума сплаченого ПДФО резидентом не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів такого резидента.

Отже, у місяці набуття статусу Дія. Сіті не з початку місяця ПДФО утримується із доходів працівників за загальною ставкою – 18%. Далі, починаючи з наступного місяця і протягом тих місяців, в яких резидент Дія. Сіті зберігає свій статус, ПДФО утримується за ставкою – 5%. 

У випадку якщо резидент Дія. Сіті  у відповідний календарний місяць не відповідає вимогам, визначеним пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667, ПДФО утримується з зарплати працівників за ставкою 5%, але роботодавець доплачує 13% за свій рахунок.

Ми писали про це тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Матеріальна допомога на поховання родича працівника
    Як оформити та оподаткувати матеріальну допомогу на поховання родича працівника?
    12.09.2024471
  • ПДФО при продажу другої і третьої квартири протягом року
    Фізособа продає першу квартиру в цьому році, ставка ПДФО - 5%, оскільки квартира у власності менше трьох років. А яка ставка ПДФО буде при продажу другої і третьої квартири?
    12.09.202491
  • ПДФО та ВЗ при списанні заборгованості за поставлений, але не оплачений товар
    При підготовці до проведення списання заборгованості за поставлений, але не оплачений товар постали питання щодо оподаткування ПДФО суми заборгованості. 1) ФОП не сплатив юрособі за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ? 2) Юрособа не сплатила ФОПу за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ?
    10.09.20241 3392
  • ПСП до доходу працівника на умовах неповної зайнятості
    Працівник прийнятий на роботу 27.08.2024 р. на неповний робочий день 4 год/день, із зарплатою 4000 грн на місяць. Він подав заяву на загальну ПСП. У серпні відпрацював 4 дні, за які нараховано 695,65 грн. Як правильно розрахувати доплату до мінімального розміру ЄСВ? Як правильно застосувати ПСП?
    09.09.202457
  • ПДФО та ВЗ при придбанні товару у ФОП - нерезидента
    Підприємство за межами митної території України придбало товар (меблі) у приватного підприємця нерезидента, сплативши із власного рахунку на рахунок нерезидента і імпортувало ці товари в Україну. Товар оприбутковано і продано кінцевим споживачам. Як оподатковується придбання товару у ФОП - нерезидента?
    05.09.20247592