• Посилання скопійовано

Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?

Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?

Відповідно до пп. 165.1.21 ПКУ, до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи.

Зазначимо, що у 2024 році трикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання становить 21300,00 грн (7100,00 грн х 3 місяці).

Тобто, враховуючи вищезазначені вимоги, розуміємо, що звільняється від сплати ПДФО оплата за навчання працівника, яка сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів в сумі, що не перевищує 21300 грн за кожний місяць навчання.

Тож, якщо роботодавець сплатив за навчання працівника на курсах, яке триватиме, наприклад, шість місяців і більше, однією сумою, і при цьому її розмір не перевищує трикратного розміру мінімальної заробітної плати за кожен повний або неповний місяць навчання, вся ця сума також не підлягає оподаткуванню.

На підставі пп. 1.2 та 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, оплата у межах зазначеної суми витрат на навчання не включатиметься і до бази оподаткування ВЗ. 

При недотриманні цих умов та в частині перевищення суми, визначеної пп. 165.1.21 ПКУ, кошти, сплачені роботодавцем за навчання працівника, будуть вважатися додатковим благом та оподатковуватися ПДФО та ВЗ.

Суму сплачену за навчання на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів  потрібно відображати у додатку 4ДФ єдиної звітності за ознакою доходу "145", а суму перевищення - "126".

У випадку, якщо мовні курси надаватимуть не спеціальні вищезазначені навчальні заклади, то вся сплачена сума підпадатиме під оподаткування ПДФО, оскільки ця важлива умова не виконується. При цьому, вважаємо, що вся сума (в т.ч. ПДВ) сплачена за мовні курси, збільшена на натуральний коефіцієнт, потрапить до бази оподаткування ПДФО такого працівника. І в додатку 4ДФ єдиної звітності вся сума сплачена за курси відображатиметься за ознакою доходу "126". Сума доходу працівника визначається з урахуванням ПДВ.

Щодо оподаткування негрошових доходів військовим збором ми нещодавно публікували аналітику.

Отже, хоча оплата роботодавцем мовних курсів своїм працівникам є навчанням, вона звільняється від оподаткуваня, якщо виконуються умови пп. 165.1.21 ПКУ: якщо вартість навчання за місяць не перевищуватиме 21300 грн на одного працівника та навчання здійснюється вітчизняними вищимита професійно-технічними навчальними закладами.

Оскільки навчальні заняття є персоніфікованими та є можливість вести облік працівників, які відвідали заняття, це має бути організовано належним чином. На підставі такого обліку складаються акти наданих послуг та визначається дохід кожного працівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202421
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024136
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434