• Посилання скопійовано

Застосування ПСП до доходу сумісника за місцями роботи

Чи потрібно застосовувати та здійснювати перерахунок ПСП в наступній ситуації...

Ситуація:

Працівник працює у декількох роботодавців (основне місце роботи, сумісництво). На основному місці роботи розмір заробітної плати більший ніж гранична сума, яка дає право на застосування ПСП, на роботі за сумісництвом - менша. Подав заяву на застосування ПСП на роботі за сумісництвом. Оскільки об'єктом оподаткування ПДФО є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, чи потрібно проводити перерахунок ПДФО за місяці, в яких заробітна плата з усіх місць роботи перевищувала граничний розмір, який дає право на ПСП? Чи не потрібно проводити перерахунок ПДФО (перерахунок ПДФО здійснюється тільки за одними місцем роботи незалежно від загального місячного оподатковуваного доходу за всіма місцями роботи)?

 

Відповідь: 

ПСП застосовують до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як зарплата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, чинного для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (пп. 169.4.1 ПКУ). 

У разі застосування ПСП згідно з пп. 169.1.2пп. «а» та пп. «б» пп. 169.1.1 ПКУ граничний розмір пільги одному з батьків збільшують кратно кількості дітей. Граничний розмір застосовують незалежно від того, працює працівник на повну ставку чи неповний робочий час.

Утім, на підставі пп. 169.2.1 ПКУ до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати ПСП застосовується тільки за одним місцем його нарахування (виплати). При цьому для застосування ПСП не має значення, де виплачується зарплата: за основним місцем роботи чи за сумісництвом. Тож працівник може самостійно обрати місце застосування ПСП, подавши заяву про обрання місця застосування ПСП (пп. 169.2.2 ПКУ). Ним може бути місце роботи за сумісництвом.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ), тобто загальний оподатковуваний місячний (річний) дохід працівника. Тому зарплата за сумісництвом є оподатковуваним доходом і оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

Отже, працівник, який працює за сумісництвом, якщо у нього є підстави та бажання скористатися правом на ПСП, має право користуватися ПСП тільки за одним місцем отримання заробітної плати, подавши своєму роботодавцю заяву на її отримання. Тобто працівник отримає ПСП безпосередньо на заробітну плату за одним місцем роботи з дня подання заяви на її застосування.

З вищезазначеного розуміємо, що перерахунок ПСП здійснюється роботодавцем за місцем її застосування і тільки до доходу отриманого за місцем роботи, де цю пільгу застосовують, інші місця роботи і отриманий на них дохід до уваги не беруть.

У випадку, якщо за місцем роботи сумісника дохід перевищив граничний дохід для її застосування, то в кінці року роботодавець має провести перерахунок ПДФО за пп. 169.4.2 ПКУ.

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу – за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати (пп. 169.4.4 ПКУ).

Якщо ж внаслідок здійсненого перерахунку виникає переплата податку, то на її суму зменшується сума нарахованого ПДФО працівнику за відповідний місяць, а за недостатності такої суми –їх сума зменшується у наступних податкових періодах, до повного повернення суми такої переплати.

Результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих працівнику у вигляді заробітної плати, а також сум наданих ПСП відображаються роботодавцем у додатку 4ДФ єдиної звітності, наступним чином:

  • у графах 3а та 3 - проставляється сума нарахованого та виплаченого доходу за відповідний звітний період з врахуванням донарахованої суми;
  • у графах 4а та 4 - проставляється сума ПДФО з урахуванням суми недоплати/переплати.

Результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих працівнику у вигляді заробітної плати, а також сум наданих ПСП необхідно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності за IV квартал звітного року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202422
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024142
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434