• Посилання скопійовано

Благодійна допомога учасникам бойових дій

Виробниче підприємство планує надати грошову благодійну допомогу учасникам бойових дій. Як надати таку допомогу згідно з пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ, щоб не сплачувати ПДФО, ВЗ? Як документально оформити?

Хто такі учасники бойових дій, яким може надаватися благодійна допомога за пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ?

Відповідно до пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу платника податку сума (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, у порядку, визначеному Законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації», протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану на користь учасників бойових дій військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників - які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного, надзвичайного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів:

  • Збройних Сил України, 
  • Національної гвардії України, 
  • Служби безпеки України, 
  • Служби зовнішньої розвідки України, 
  • Державної прикордонної служби України, 
  • осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників:
  • Міністерства внутрішніх справ України, 
  • Управління державної охорони України, 
  • Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, 
  • інших утворених відповідно до законів України військових формувань, добровольчих формувань територіальних громад,
  • поліцейських та працівників Національної поліції України.

Правовий статус учасника бойових дій підтверджується посвідченням, яке видається згідно з нормами Порядку №413.

Окрім того, пільга стосується тільки тих учасників бойових дій, які беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного, надзвичайного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів.

Що мається на увазі під безпосередньою участю і про які райони здійснення заходів йде мова – не зрозуміло. ПКУ це питання не конкретизує. Можемо тільки припустити, що це території, на яких ведуться (велися) бойові дії, або які тимчасово окуповані збройними формуваннями Російської Федерації. 

Перелік таких територій має визначити КМУ. На момент підготовки цієї консультації Переліку ще немає.

Але навіть якщо Перелік затвердять, потрібно буде підтвердити, що учасник бойових дій перебував саме в таких територіях. У посвідченні учасника бойових дій інформації про такі території немає. ПКУ не встановлює процедуру підтвердження такої інформації. На наш погляд, підтвердженням цього може бути довідка командира відповідної частини, за формою додатка 2 чи 4 до Порядку № ва пільги за пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ – благодійна допомога має надаватися протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану. Тобто, ця пільга не діятиме, якщо допомога надаватиметься після закінчення воєнного стану.

 

В якій сумі може бути надана неоподатковувана благодійна допомога і на які цілі?

Варто сказати, що в п. «в» пп. 165.1.54 ПКУ наведені отримувачі благодійної допомоги. А неоподатковуваний розмір такої допомоги і цілі, на які вона може надаватися, регулюються пп. 170.7.8 ПКУ.

Тобто, зазначена благодійна допомога регулюється одночасно двома нормами ПКУ - пп. «в» пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ.

Так от в пп. «а» пп. 170.7.8 ПКУ зазначено, що не включається в оподатковуваний дохід благодійна допомога, що надається згідно з пп. 165.1.54 ПКУ, у будь-якій сумі (вартості), що надається особам, яких ми назвали вище, для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за Переліком №112, чи для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

А в п. «б» пп. 170.7.8 ПКУ зазначено, що не оподатковується зазначена допомога, надана наведеним вище особам, у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році – 500 х 6 500 грн = 3 250 000 грн), - на відновлення втраченого майна та на інші потреби за Переліком № 653. Наприклад, в цьому Переліку є такі потреби, як забезпечення речами індивідуального користування, продуктами харчування тощо.

Поряд з цим, в пп. 170.7.8 ПКУ не встановлено процедуру надання допомоги. На наш погляд, отримувач допомоги має підтвердити, що кошти допомоги пішли на лікування. Наприклад, отримувач допомоги може отримати рахунок на лікування, а підприємство оплатити цей рахунок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202413
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024126
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434