• Посилання скопійовано

Благодійна допомога пораненим працівникам

Виробниче підприємство планує надати грошову благодійну допомогу пораненим працівникам. Як надати таку допомогу згідно з пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ, щоб не сплачувати ПДФО, ВЗ? Як документально оформити?

Кому може бути надана благодійна допомога згідно з пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ?

Відповідно до пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу платника податку сума (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, у порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану на користь:

  • працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів їхніх сімей;
  • фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Отже, допомога може виплачуватися:

1. працівникам підприємств, які залучалися до участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони в районах проведення бойових дій;

2. фізособам, які мешкають (мешкали) на відповідних територіях бойових дій.

Всіх цих осіб об’єднує те, що вони мали здійснювати відповідні заходи чи проживати на територіях бойових дій. 

Відповідно до пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається КМУ.

На момент написання цієї консультації такого Переліку ще не затверджено. Це означає, що до моменту затвердження Переліку немає правових підстав скористатися пільгою за пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ

Також звертаємо увагу, що виплачувати допомогу повинні благодійники згідно з Законом  України «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Нагадаємо, що благодійник – це дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності (пп. 5 п. 1 ст. 1 Закону про благодійність). Таким чином, благодійником може бути і роботодавець фізособи – отримувача допомоги.

 

Щодо першої категорії отримувачів допомоги – працівників

В пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ, наведені працівники підприємств, які залучаються до відповідних заходів згідно порядку, встановленого законодавством. Наприклад, це може бути залучення працівників до суспільно корисних робіт згідно Порядку, затвердженого Постановою КМУ від 13.07.2011 р. №753. Військове командування з такими працівниками укладає строковий трудовий договір. Таким працівникам військове командування, як роботодавець, виплачує зарплату. 

Отже, такі працівники можуть надати підприємству копію договору, укладеного з військовим командуванням, де зазначатиметься, що працівники виконували роботи в районах бойових дій. Переліку яких, як вже сказано, на момент підготовки цієї консультації немає.

 

Щодо другої категорії отримувачів допомоги – фізосіб

Підтвердити місце проживання фізособи на відповідній території можна витягом з реєстру відповідної територіальної громади чи безпосередньо ознайомившись з даними відповідного реєстру, який ведеться громадою в електронній формі (див. Закон №1871-IX).

Але ще раз повторимо, що на момент написання цієї консультації немає Переліку територій бойових дій.

 

Щодо факту поранення працівників

Сам факт поранення не є підставою на отримання неоподатковуваної благодійної допомоги, яка надається згідно з пп. 165.1.54 ПКУ. 

 

В якій сумі може бути надана неоподатковувана благодійна допомога і на які цілі?

Варто сказати, що в пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ наведені отримувачі благодійної допомоги. А неоподатковуваний розмір такої допомоги і цілі, на які вона може надаватися, регулюються пп. 170.7.8 ПКУ.

Тобто, зазначена благодійна допомога регулюється одночасно двома нормами ПКУ - п. «в» пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ.

Так от в п. «а» пп. 170.7.8 ПКУ зазначено, що не включається в оподатковуваний дохід благодійна допомога, що надається згідно з пп. 165.1.54 ПКУ, у будь-якій сумі (вартості), що надається особам, яких ми назвали вище, як допомога на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

А в пп. «б» пп. 170.7.8 ПКУ зазначено, що не оподатковується зазначена допомога, надана наведеним вище особам, у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році – 500 х 6 500 грн = 3 250 000 грн), - на відновлення втраченого майна та на інші потреби за Переліком № 653. Наприклад, в цьому Переліку є такі потреби, як відновлення втраченого майна, забезпечення житлом, забезпечення речами індивідуального користування, продуктами харчування тощо.

Поряд з цим в пп. 170.7.8 ПКУ не встановлено процедуру надання допомоги. Тобто, чи повинен отримувач допомоги підтверджувати напрямки використання отриманої допомоги, чи повинен отримувач зразу здійснити відповідні витрати, а потім надати підтвердні документи для компенсації таких витрат?

Погляд податкової на цю пільгу нам також невідомий.

На наш погляд, оскільки в пп. «а» пп. 170.7.8 ПКУ сказано про оплату (компенсацію) вартості лікування, медобслуговування, то отримувач допомоги має підтвердити, що кошти допомоги пішли на лікування. Приміром, отримувач допомоги може отримати рахунок на лікування, а підприємство оплатити цей рахунок.

Те саме стосується і допомоги за пп. «б» пп. 170.7.8 ПКУ. Наприклад, якщо надається допомога на продукти харчування, то має бути підтвердження, що кошти використані саме на такі цілі. 

 

Підсумок

Пільга, яку ми розглядаємо, може бути застосована тільки після того, як КМУ встановить Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627