• Посилання скопійовано

ПДФО і ВЗ при купівлі-продажу частки в СК ТОВ

Фізособа у 2020 р. придбала 100% СК ТОВ на суму 40 000 грн. В 2021 р. фізособа продала 100% СК ТОВ іншим двом фізособам, за 215 тис. грн кожному. В обох випадках (купівлі і придбання) за договором і актом сплата коштів відбувається в момент їх підписання. Інших документів про отримання коштів немає. Які особливості оподаткування фізособи?

Особливості оподаткування

Дохід, отриманий фізособою від продажу частки (100%) в СК ТОВ, оподатковується в порядку, встановленому п. 170.2 ПКУ, як інвестиційний прибуток.

Інвестиційний прибуток – це різниця між отриманим доходом від продажу інвестиційного активу (частки в СК) і документально підтвердженими витратами на придбання такого активу (пп. 170.2.2 ПКУ).

В розглядуваній ситуації інвестиційний прибуток фізособи, яка придбала частку в ТОВ у 2020 році і продає її в наступному, 2021 році, складає 390 000 грн (215 000 + 215 000 – 40 000).

Інвестиційний прибуток потрібно буде відобразити в податковій декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік. Декларація подається до податкової за місцезнаходженням фізособи в строк до 01 травня року, наступного за звітним (див. пп. 49.18.4 ПКУ), в розглядуваній нами ситуації до 01.05.2022 р. Тобто, декларація подається за той рік, в якому отримано доходи від продажу.

За 2020 рік, в якому придбана частка в СК ТОВ, декларація із зазначенням понесених витрат не подається.

З інвестиційного прибутку утримується ПДФО за ставкою 18% і ВЗ за ставкою 1,5%.

Податки сплачуються фізособою самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним (п. 179.7 ПКУ), тобто, в розглядуваній ситуації до 01.08.2022 р.

 

Стосовно документування

В п. 170.2.2 ПКУ зазначено, що витрати на придбання інвестиційного активу мають бути документально підтверджені.

Але які це документи, в ПКУ не сказано.

Дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 103.10 ЗІР: «Якими документами підтверджуються фактично понесені ФО витрати на придбання інвестиційного активу (корпоративних прав) з метою визначення його вартості для розрахунку інвестиційного прибутку?».

Податкова пише, що п. 1.13 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22 визначено, що під час здійснення розрахункових операцій використовуються такі види платіжних інструментів: меморіальний ордер, платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, платіжна вимога, розрахунковий чек, інкасове доручення (розпорядження). Таким чином, документальним підтвердження витрат, понесених фізособою на придбання інвестиційного активу, мають бути документи, що засвідчують факт здійснення розрахункових операцій.

Але тут іде мова про безготівкові розрахунки.

Хоча фізособи можуть розраховуватися готівкою. Причому згідно з п. 7 Положення № 148, фізособи між собою мають право здійснювати розрахунки за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50 000 грн уключно.

Тобто, по-перше, договори купівлі-продажу частки в СК ТОВ не підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню, по-друге, в розглядуваній нами ситуації мова про витрати на суму 40 000 грн, що менше 50 000 грн.

Таким чином, розрахунки готівкою на суму 40 000 грн допустимі.

Поряд з цим чинне законодавство не встановлює форми документів, якими має оформлятися передача готівки між фізособами.

На наш погляд, якщо в договорі і в акті приймання-передачі частки вказано, що підписання цих документів сторонами свідчить і про передачу коштів, такі документи будуть документально підтверджувати передачу коштів.

У Рішенні Окружного адмінсуду м. Києва від 18.06.2019 р. у справі № 826/10811/16 зазначено, що витрати на придбання корпоративних прав можуть підтверджуватись, у тому числі договорами та доданими до них, як в даному випадку, розписками про виконання зобов`язань за договорами з фізичними особами.

Тобто, можуть підтверджуватися цими документами, а не зобов’язані підтверджуватися. В розглядуваній ситуації акт приймання-передачі також може виступати розпискою в передачі коштів. Адже про це там прямо написано.

Разом з тим, податкова при перевірці може зайняти іншу позицію і не визнавати акт приймання-передачі і договір достатніми документами для підтвердження витрат, вимагаючи нарахувати податки на суму 430 000 грн, а не 390 000 грн.

Як ми вже сказали, достатніх підстав для такого висновку немає, але в такому разі власну правоту доведеться доводити в суді.

 

Чи можна інвестиційний прибуток 2021 року зменшити ще якимись операціями?

Облік загального фінрезультату від операцій з інвестиційними активами ведеться окремо від інших доходів і витрат (див. пп. 170.2.1 ПКУ). Таким чином, зменшити його можна тільки за рахунок збитків від операцій з інвестиційними активами минулих років, якщо такі збитки фізособа декларувала в таких минулих роках.

Зменшити за рахунок інших витрат не можна.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627