• Посилання скопійовано

ПДФО та ВЗ з вартості навчання працівників

ТОВ приєдналося до міжнародної групи підприємств, в якій обов’язкове спілкування англійською. ТОВ буде оплачувати таке навчання працівників. Чи потрібно таку оплату оподатковувати ПДФО та ВЗ?

Щоб не оподатковувати такі суми ПДФО і ВЗ, можна скористатися нормами пп. 165.1.21 чи пп. 165.1.37 ПКУ.

 

Умови пп. 165.1.21 ПКУ

Ця пільга застосовується, якщо одночасно виконуються три умови:

  1. оплата здійснена безпосередньо підприємством на користь вітчизняних вищих або професійно-технічних навчальних закладів;
  2. оплата здійснена за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку;
  3. сума оплати за кожний повний чи неповний місяць навчання не перевищує трикратного розміру мінзарплати станом на 1 січня відповідного звітного року (6 000 х 3 = 18 000 грн для 2021 р.).

Щодо поняття підготовки чи перепідготовки працівників звернемося, наприклад, до Закону від 12.01.2012 р. №4312-VI «Про професійний розвиток працівників».

Відповідно до ст. 1 Закону № 4312професійне навчання працівників - процес цілеспрямованого формування у працівників спеціальних знань, розвиток необхідних навичок та вмінь, що дають змогу підвищувати продуктивність праці, максимально якісно виконувати функціональні обов'язки, освоювати нові види професійної діяльності, що включає первинну професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації працівників відповідно до потреб виробництва. Таке навчання може бути як формальним, так і неформальним.

Наприклад, неформальне - набуття працівниками професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання (див. ст. 1 Закону №4312).

Відповідно до ч. 7 ст. 6 Закону №4312, неформальне професійне навчання працівників здійснюється за їх згодою безпосередньо у роботодавця згідно з рішенням роботодавця за рахунок його коштів з урахуванням потреб власної господарської чи іншої діяльності.

Відповідно до норм ст. 14 підтвердження результатів неформального навчання має підтверджуватися згідно затвердженого КМУ порядку. Такий порядок встановлений тільки для робітничих професій (див. Порядок №340).

Таким чином, в рамках неформального навчання згідно з Законом №4312 немає можливості офіційно підтвердити навчання працівників англійській мові.

Залишається тільки формальне навчання, згідно з державними стандартами освіти, з отриманням за результатами навчання документа про освіту встановленого зразка (див. ст. 1 Закону № 4312). Про документи про освіту сказано і в ст. 40 Закону про освіту.

Поряд з цим, особливості перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації, стажування керівників, професіоналів та фахівців розглянуті в п. 2.6 Положення №127/151. Там сказано, що навчання за цим Положенням здійснюється у закладах вищої освіти, закладах післядипломної освіти. Проте під дію пільги за пп. 165.1.21 ПКУ підпадає тільки навчання у закладах вищої освіти.

З наведеного вище випливає, що якщо ТОВ оплатить за навчання на користь вітчизняних вищих або професійно-технічних навчальних закладів, в розмірі з розрахунку на місяць не вище трикратного розміру мінзарплати (18 000 грн для 2021 року), і за наслідками навчання працівники отримають документи про освіту встановленого зразка, можна скористатися нормою пп. 165.1.21 ПКУ для того, щоб не оподатковувати суму за навчання ПДФО і ВЗ.

 

Умови пп. 165.1.37 ПКУ

Не включається до оподатковуваного доходу сума витрат роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом. Фактично під цю пільгу підпадає навчання англійської мови в рамках Положення №127/151 – як у закладах вищої, так і післядипломної освіти.

Якщо працівники навчаються англійській у закладах вищої освіти, то можна скористатися як пільгою за пп. 165.1.21 ПКУ, так і за пп. 165.1.37 ПКУ.

Причому для пільги за пп. 165.1.37 ПКУ немає обмеження на місячний розмір витрат на навчання.

 

Якщо умови навчання не вписуються в наведені вище норми, вони підлягають оподаткуванню ПДФО і ВЗ, як додаткове благо

Наприклад, якщо навчання здійснюється не в закладі вищої чи післядипломної освіти, вартість такого навчання, оплаченого ТОВ, включається до оподатковуваного доходу працівників, як додаткове благо, згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ.

Оскільки такий дохід надається працівникам у негрошовій формі, об’єкт оподаткування з метою утримання ПДФО збільшується на «натуральний» коефіцієнт за пп. 164.5 ПКУ. Причому для утримання ВЗ збільшувати об’єкт оподаткування на «натуральний» коефіцієнт не потрібно, адже це не передбачено ПКУ.

 

Чи потрібно на суму витрат на навчання нараховувати ЄСВ?

Дивимося Перелік № 1170. Там наведено виплати, на які не нараховується ЄСВ:

  • витрати на оплату навчання працівників у вищих навчальних закладах та установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів (п. 9 розд. ІІ Переліку № 1170);
  • витрати на платне навчання працівників і членів їх сімей, не пов'язане з виробничою необхідністю, згідно з договором між підприємством та навчальним закладом (п. 9 розд. ІІ Переліку № 1170).

Таким чином, якщо умови навчання вписуються в наведені критерії, ЄСВ не нараховується. Якщо не вписуються, то на вартість такого навчання ЄСВ мало би нараховуватися.

Хоча податкова консультує дещо інакше, відповідаючи на питання в підкатегорії 201.03, ЗІР: «Чи є базою нарахування ЄВ кошти, сплачені роботодавцем за навчання найманих працівників на курсах водіїв та іноземних мов?».

Податкова відповідає, що кошти, сплачені роботодавцем за навчання найманих працівників на курсах водіїв та курсах з вивчення іноземних мов не відносяться до фонду оплати праці та не є базою для нарахування єдиного внеску.

Тобто, податкова взагалі не бачить підстав для нарахування ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024249
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202470
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241451