• Посилання скопійовано

Тестування працівників на коронавірус за рахунок роботодавця

За договором з медакладом підприємство оплачує вартість тестування своїх працівників на коронавірус. Чи буде вартість такого тестування додатковим благом працівників, з відповідним оподаткуванням ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

ПДФО, ВЗ

Відповідно до пп. 165.1.19 ПКУ, кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), не включається до оподатковуваного доходу такого платника.

Відповідно до ст. 3 Закону №2801, медичне обслуговування - діяльність закладів охорони здоров’я та ФОП, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою, але безпосередньо пов’язана з її наданням.

Медична допомога - діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв'язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв'язку з вагітністю та пологами. 

Тестування і є діагностикою хвороби. Таким чином, його проведення вписується в поняття медичної допомоги і медичного обслуговування. А тому у повній відповідності з пп. 165.1.19 ПКУ вартість такого тестування працівників за рахунок коштів роботодавця не включається до оподатковуваного доходу працівників, не є додатковим благом, але тільки за умови документального підтвердження витрат.

Подібну відповідь дає і податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 103.02 ЗІР: «Чи оподатковуються ПДФО вартість безкоштовно отриманих послуг платником ПДФО у вигляді сплачених роботодавцем коштів закладу охорони здоров’я за тестування працівників на коронавірусну хворобу (COVID-19)?».

Там же вона пише, що якщо не виконуються вимоги пп. 165.1.19 ПКУ, вартість послуг тестування буде додатковим благом фізосіб (працівників), згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, з відповідним оподаткуванням ПДФО і ВЗ. Щоправда, податкова не уточнює, яких вимог потрібно дотримуватися. З нашого погляду, вимогою є документальне підтвердження витрат.

Але нормативно встановленого порядку документального підтвердження немає. Тому кожне підприємство має вирішувати це питання самостійно, виходячи з особливостей кожної конкретної ситуації. 

З нашого погляду, документування може бути таким. Підприємство укладає з медичним закладом відповідний договір на тестування, в якому може встановлюватися вартість тестування одного працівника. До договору може прикладатися і список працівників, які підлягають тестуванню. Хоча такий список і не є обов’язковим.

В договорі доцільно прописати порядок документування наданих послуг. Наприклад, що сторони складають акт, до якого додається відомість протестованих працівників, з підписами працівників, яка підтверджує, що відповідний працівник отримав послуги. Та підпис медичного працівника, який відповідає за проведення тестування.

Отже, здійснення тестування кожного працівника документується відомістю.

Після того, як послуги надані, сторони складають акт наданих послуг, до якого додають відомість з підписами працівників і відповідального медичного працівника.

Знову підкреслимо. Це один з можливих варіантів документування. Він підтверджує, що послуги надані.

 

ЄСВ

Відповідно до 13 розд. ІІ Переліку №1170, ЄСВ не нараховується на витрати на оплату послуг з лікування працівників, які були надані установами охорони здоров'я.

Тому сплачені підприємством кошти закладу охорони здоров’я за тестування працівників, не є базою нарахування ЄСВ. Так само консультує податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 201.04.01 ЗІР: «Чи є базою нарахування ЄВ сплачені роботодавцем закладу охорони здоров’я кошти у вигляді матеріальної допомоги на медичне обслуговування працівника за тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19)?».

З одного боку, тестування начебто не відноситься до лікування. Тому за буквального розуміння, зазначена пільга для тестування не діє. Але, очевидно, податкова не хоче робити з цього питання проблему і трактує поняття лікування широко, як взагалі медичну допомогу. 

Теоретично податкова може передумати. Але враховуючи значний суспільний резонанс з цього питання, це малоймовірно, на наш погляд.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024164
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202464
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202489
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202447
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241371