• Посилання скопійовано

Компенсація сплачених директором коштів без підтверджувальних документів

Директор сплатив за послуги мобільного зв’язку з власної картки (1 500 грн). Чи може підприємство компенсувати директору понесені витрати за відсутності підтверджуючих документів про здійснення такої оплати?

Згідно з ст. 1000 ЦКУ за договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії.

Водночас, довіритель зобов'язаний, якщо інше не встановлено договором:

1) забезпечити повіреного засобами, необхідними для виконання доручення;

2) відшкодувати повіреному витрати, пов'язані з виконанням доручення.

Отже, між працівником і підприємство виникають всі умови договору доручення. Доходом повіреного в даному випадку була б його винагорода, якщо це передбачено договором.

Відповідно до пп. «б» пп. 170.9.1 ПКУ, оподатковуються ПДФО (а отже, і військовим збором) кошти, отримані фізособою під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок особи, що їх видала, у сумі, що перевищує суму фактичних витрат на виконання таких дій. Такі фактичні витрати слід підтвердити і зробити це слід документально, адже на слово працівникові та роботодавцю податківці не повірять.

При цьому, як роз’яснював Мінфін у своїй УПК (про неї ми писали тут) при підтвердженні роботодавцем доцільності та обґрунтованості здійснених працівником витрат у зв’язку з виконанням дорученої йому роботи (трудової функції), виплачена сума компенсації за придбані товари (роботи, послуги) за рахунок власних коштів на користь роботодавця не є доходом для цілей оподаткування ПДФО і військовим збором.

Зокрема, працівник повинен надати документи, що підтверджують здійснення такої оплати (фіскальний чек або розрахунковий документ). На нашу думку, враховуючи те, що кошти працівник сплачував з банківської картки, підтвердженням понесених витрат може бути і виписка з карткового рахунку, у якій буде зазначено, що сплата за послуги мобільного рахунку здійснювалась саме за договором підприємства.

У разі відсутності такого підтверджуючого документу сума компенсованих директору коштів підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та, відповідно, військовим збором за ставкою 1,5%. Суми податку утримуються при виплаті йому відповідної суми коштів (а у разі, якщо авансовий звіт було подано, але не компенсовано, то податок сплачується в місячний термін після місяця, в якому було подано авансовий звіт).

Варто зазначити, що дана норма ПКУ встановлює лише порядок звільнення від оподаткування суми компенсації (авансу на господарські потреби) наданої працівнику за придбаний товар/послугу/здійснений платіж. Своєю чергою, за підприємством, на підставі рішення керівника, залишається право компенсувати понесені витрат без наявності підтверджуючого документу понесених витрат, наприклад, на підставі заяви працівника (або в даному випадку більш доречно наказом директора здійснити компенсацію витрат без підтверджуючого документу в зв’язку з його втратою).

Таким чином, ПКУ не регулює право суб’єкта господарювання на компенсацію витрат без наявності підтверджуючого документу, однак у разі прийняття такого рішення суб’єктом господарювання сума компенсації підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором.

У розрахунку за формою №1ДФ сума компенсації, що здійснюється працівнику без наявності підтверджуючого документу про понесені витрати відображається з ознакою доходу 127 «Інші доходи».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202462
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488