• Посилання скопійовано

Чи виникає додаткове благо для учасників бізнес-тренінгу з отриманих ними послуг з харчування та проживання?

ТОВ - організатором для проведення дводенного бізнес-тренінгу з готелем укладено договір на конференц - послуги та обслуговування. Готель окремими рядками в документах прописує послуги з проживання та харчування учасників тренінгу, за які організатор повинен оплатити в складі обслуговування. Чи виникає додаткове благо для учасників тренінгу з отриманих ними послуг з харчування та проживання?

Запитання:

ТОВ надає платні консультаційні послуги у формі бізнес-тренінгів. Для проведення дводенного тренінгу з готелем укладено договір на конференц - послуги та обслуговування. Готель окремими рядками в документах прописує послуги з проживання та харчування учасників тренінгу, за які організатор повинен оплатити в складі обслуговування. Усі послуги готелю в обліку відносяться на собівартість проведеного тренінгу. Чи виникає додаткове благо для учасників тренінгу з отриманих ними послуг з харчування та проживання? Чи має право організатор вимагати ідентифікаційні коди для нарахування та сплати ПДФО та ВЗ з точки зору Закону про захист персональних даних

 

Відповідь:

Податковим агентом щодо ПДФО в пп. 14.1.180 ПКУ визначено юрособу (її філію, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайняту особу, представництво нерезидента – юрособи, інвестора (оператора) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО, передбачений розд. IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розд. IV ПКУ.

Норми абз. 2 п. 57.1 ПКУ зобов'язують податкового агента сплатити суму податкового зобов'язання (суму нарахованого (утриманого) податку), самостійно визначеного ним з доходу, що виплачується на користь платника податку – фізичної особи та за рахунок такої виплати, у строки, встановлені ПКУ.

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ.

Виходячи з платності дводенного бізнес-тренінгу, всі послуги готелю, включаючи послуги з проживання та харчування учасників, вартість яких організатор відносить на собівартість проведеного тренінгу, компенсується суб’єктами підприємництва чи безпосередньо його учасниками.

Тому організатор бізнес-тренінгу не надає його учасникам дохід у вигляді додаткового блага щодо послуг з проживання та харчування й готелі учасників тренінгу.

Нагадаємо, що відповідно до пп. «а» пп. 164.2.17 ПКУ до складу оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання. 

Вказана норма не поширюється на випадки, коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

У ситуації, що розглядається, підприємство, яке відрядило працівника для участі у дводенному бізнес-тренінгу додатково не повинно відшкодовувати такому працівнику вартість проживання та добові, оскільки витрати з проживання та харчування компенсуються (сплачуються) організатору.

У разі оплати підприємством участі в дводенному бізнес-тренінгу не працівника такого підприємства, доходом у вигляді додаткового блага визнаватиметься вся вартість такого тренінгу, включаючи послуги готелю з проживання та харчування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202421
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024134
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434