• Посилання скопійовано

Придбання легкового автомобіля у фізособи

ТОВ збирається придбати легкове авто у фізособи (авто не нове, а фізособа-продавець не перший господар авто). Чи обов’язково завіряти договір в нотаріуса? Які документи потрібні для зняття авто з реєстрації та постанови на облік ТОВ? Коли та які податки повинно сплатити ТОВ?

Відповідно до п. 173.3 ПКУ, якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна у фізособи є юрособа чи фізособа — підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі визначені цим розділом функції податкового агента. Оподатковується такий дохід за ставкою, визначеною у п. 167.2 ПКУ, тобто 5% виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку) (п. 173.1 ПКУ).

Як зазначається у «ЗІР» (категорія 103.22): «оцінка транспортних засобів здійснюється у порядку, передбаченому наказом Міністерства юстиції України, Фонду державного майна України «Про затвердження Методики товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів».  При цьому дохід від продажу (обміну) транспортного засобу за вибором платника податку визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості. Середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому КМУ (для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів), і оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом».

Водночас, якщо фізособа продає легковий автомобіль уперше протягом року, дохід, отриманий від такого продажу, взагалі не оподатковується ПДФО. Інформація про черговість продажу автомобіля (чи це перший продаж легкового авто у поточному році, чи не перший) продавець-фізособа зазначає або в договорі купівлі-продажу, або ж в окремій заяві. Звільнення першого продажу автомобіля від ПДФО означає одночасне звільнення й від військового збору.

Якщо продаж авто не перший у поточному році, то під час виплати доходу фізособі або до такої виплати юрособа повинна утримати ПДФО та військовий збір і перерахувати їх до бюджету, тобто виконати функції податкового агента, покладені на нього. Окрім цього підприємство сплачує військовий збір у розмірі 1,5%.

Виплату та оподаткування доходу фізособи від продажу автомобіля  потрібно також відобразити  у ф. №1ДФ з ознакою доходу «105». Якщо виплата доходу здійснюється без оподаткування ПДФО та військовим збором, графи 4а та 4 форми №1ДФ не заповнюються.

Той факт, що фізособа не є першим господарем автомобіля, не впливає на оподаткування. Нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу автомобіля законом не вимагається, проте може бути здійснене за бажанням сторін. Щодо пакету документів, потрібних для оформлення угоди купівлі-продажу автомобіля, потрібно звернутися до сервісних центрів МВС.

Придбаний автомобіль підприємство обліковує на балансі за його договірною вартістю. Отже, підприємство має право відображати у витратах вартість амортизації такого автомобіля та, відповідно, витрати на його утримання та обслуговування за первинними документами – на загальних підставах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    Сьогодні 15:293
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202473
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627